Monday, February 2, 2009

Daging Masak Halia


Resepi asalnya kat dapur Ela...tambah letak lada hitam dan lada sulah dan cara masak...
Bahan-bahan:
daging - potong nipis
hirisan halia 
bawang putih- hiris
bawang besar-hiris bulat
cili merah-hiris
sos tiram
sos ikan
garam
lada hitam dan lada sulah

Cara-cara:
panaskan minyak dan tumis bawang, halia dan cili hingga layu dan masukkan daging.
goreng hingga empuk
masukkan sos tiram, sos ikan dan garam
siap untuk dihidang
kalau suka boleh masukkan karot, tomato atau hirisan daun bawang....

7 comments:

ain said...

sedap ni...resipi pun simple je.

Suzi said...

kak ain...buat masa sekarang masak yg simple2 je...nak mengemas...

ain said...

su dah siap packing dahh..?? sabtu ni kan pindah.. 2 3 hari je lagi.

Sasha said...

ringkas bahan2 nya... nak kena cuba...

p/s: ayam masak kicap suzi dah jadi kegemaran Dina... kalau ada lauk tu mesti nak tmbh nasi... senang n sedap.

Suzi said...

kak ain..
belum...buat slow2 sambil melayan budak2 ni tu yg lambat hihih...

sasha...
yg senang dan sedap tu yg kerap buat hihihi...

ima said...

nampak sedap gak tu...nanti nak cubalah ...bahan2 pun simple je.

azza_irah said...

mmg azza tak leh masuk la blog ni..sure perut bkeroncong...adehh.,.