Wednesday, February 25, 2009

Best Ever Muffin


Balik dr hantar Sumaiyyah ke kindy t/hari tadi pergilah merayau kat blo kekwn mencari resepi2 mudah utk dicuba utk anak2 mkn balik school nanti...jumpalah resepi ni kat blog Hana. Hana ambil resepi dr Koleksi Resepi Pilihan Diana. Apa lagi teruslah masuk dapur buat...bahan2 senang dan buat pun senang....sempatlah siap sebelum pergi ambil diaorg balik dr school pukul 3 PM. Copy paste je dr Hana....terima kasihlah berkongsi resepi yg mudah ini...


Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula (- saya kurangkan...letak 1/2 cawan je....)
1 biji telur
1 cawan susu segar
¼ cawan minyak sayuran

Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin.
5. Pelbagaikan muffin anda:- Muffin Blueberi: Campurkan 1 cawan blueberi segar. Muffin Kismis: Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang. Muffin Kurma: Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang. Muffin Cheese: Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut.
6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan.

Saya letak coklat chips.

19 comments:

Tie said...

Oooo....kak tie nak cuba la...bahannya pun tak leceh nak cari...

ct_as said...

wah..simple nyer. nnt nak wat la. pakai minyak jagung leh tak kak suzi?

[-suziey-] said...

tu bekas muffin size paling kecik ke? nmpk beso dlm gbr :D

sedap nih muffin ni..letak choc chip bebanyak best tuh:D

Mak Su said...

baru jer mkn muffin lunch tadi, raspberry, tapi kedai tu buat macam kering sangat, kena bersulam air plaks. hilang diet haku.

KakChik said...

memang simple la, kakchik pun nak cuba juga. semalam dah tgk kat blog Diana dah, naik minat, kali ni dah ada suzi yg buat, lagi bertambah minat. dah agak lama juga oven tak membakar ni.

ima said...

macam ni senang buatnya...rasa nak buatlah,minyak zaitun boleh pakai tak ?

Rafizah Nordin said...

aduh merate2 bes eber mafin nih...

QiStinA's said...

he.he.. suzi...resepi mudah nie lah yg dicari2... dah masuk list nie..ha..ha..

ain said...

wah...nmpak senang je su..nanti akak nk try gak le..cup muffin pun melambak lagi.

bozzobattousai said...

sayer akan komen sedap je...sebab memang nampak sedap pon...

Sasha said...

lg satu resepi yg patut dicuba... dah cukup mudah, x de alasan utk malas... thank you Suzi..

GreenJade said...

err td knyang jer..trus jd lapa plak eh hehehe

simple besh..nk try lah..2days b4 wat muffin pisang (resepi blasah sndiri hehe) x sedap sgt..or sy ke yg x reti buat kekeke

niway..mau cuber n cuber lg..go go caiyok..!! hehehehe

azreen said...

lama tak buat muffin...tetiba cam teringin lak nak makan...hehehe

MamaFaMi said...

Montoknya muffinnn... geram je tengok...

Shais said...

terliur pulak tengok muffin ni...tak pernah try yg ada cheese...kena cari ni.

huhuhu...kenapa la saya ni jenis yg tak rajin mencuba bab masak-memasak ni...asyik nak membeli je.

Suzi said...

kak tie..
sila2kanlah cuba... :)

ct_as...
rasanya blh...

suziey...
tu bekas paling besar...tu yg nampak besar hihihi. dpt 12 biji.

mak su...
hihihi..alah kalau mkn seketul takpe maksu...balik nanati lari keliling taman hihihi....

kak chik...
cubalah...simple tu yg jadi rajin nak buat kan?...

ima...
blh aje rasanya...

sasha...
cuba jgn tak cuba...

Suzi said...

greenjade...
tinie,cuba jgn tak cuba...go! go!

azreen...
aik! tetiba teringin...hihihi...buat jgn tak buat...nak hulur pun jauh sgt....

mamafami...
montok mcm org yg buatnya hahahaha...tq akak...

shais...
alah shais kemudahan dah ada gunakanlah...kalau semua nak masak sendiri sapa yg nak membeli ye tak??
lagipun masing2 ada minat masing2..shais lebih kpd jahit menjahit...

Suzi said...

fiza..
bila lak fiza sampai seru nak cuba hihihi...


moi...
simple tu yg menarik perhatian...

kak ain...
try jgn tak try hihihi...

bozzo...
tak sedap pun kena komen gak agar nanti lain kali buat jadi sedap hihihi....

azza_irah said...

aza penah buat 2 kali muffin..ptama kali tak bape jadi..kali kedua jadi...lps jd dah takde kali ke 3...smpai le skrg...hehee