Friday, February 20, 2009

Simpel Marmer Pound Cake


Minum petang kami anak beranak petang ni. Resepi asal dr web resepi Indonesia, saya copy-paste dari blog Moi...dah siap ditranslate hihihi...terima kasih berkongsi resepi ni ye Moi...senang dan sedap...
Maaflah gambar kurang memuaskan...pakai camera lama...camera yg selalu guna ikut tuan dia pergi New Zealand....


Bahan2:

  • 150 gr mentega
  • 100 gr gula pasir
  • 3 btr telur utuh
  • 1 btr kuning telur
  • 150 gr tepung terigu (tepung gandum)
  • 1 sdt baking powder
  • 1 sdt coklat bubuk (serbuk koko)



Cara:

  1. Campur tepung terigu dan baking powder, sisihkan.
  2. Kocok mentega hingga lembut, masukkan gula pasir perlahan sambil terus dikocok sampai mengembang pucat.
  3. Masukkan telur satu persatu, sambil tetap dikocok. Kecilkan kecepatan mikser (mixer), tuang terigu yang sudah dicampur dengan baking powder, aduk rata.
  4. Sisihkan 2 sdm adonan, beri coklat bubuk, aduk rata. Tuang sisa adonan putih kedalam
    loyang loaf 22x10cm, beri adonan coklat secara acak, kacau dengan sumpit(chopstick) hingga membentuk motif marmer(marmar/marble). Panggang(Bakar) dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius lebih kurang 40 menit(minit) atau hingga matang(masak).

9 comments:

ain said...

Enak banget nih!!

Tirana said...

alahai sedapnya kek..hehehe..lama dah tak buat kek..dok beli aje..

Sasha said...

cantik bangat kek tuh!! rajin suzi mencoba2 resipi dr seluruh pelusuk dunia...
kek ni nmpk gampang banget cara buatnya ya!! mesti mau dicoba...

-SRISUFI- said...

kak...

nyum nyum sedapnya.
sri nak try nanti kak


akak...apakata nanti bukukan resepi akak ni?kan best...mesti dah sedia ada peminatnya termasuk sri.


hehe

azreen said...

mcm kek marble je kan....hehehe...nnti bleh cuba..

QiStinA's said...

suzi... mudah kan resepi tu... rase pun sedap

ima said...

nampak cam sedap je,kalau makan pasti lebih sedap ye.

Rafizah Nordin said...

k suzi cantik je adunan coklat tu terletak eh...camne buat tu eh???mcm dimasukkan pakai corong pulak...

Suzi said...

kawan2, apa lagi trylah...mudah dan sedap...kan moi?

fiza...hihihi...sebenar aka rasa akak punya tu jak menjadi spt yg sepatutunya...akak main curah je hihihi