
Resepi dr majalah Rasa Edisi Ramadhan 2010.
Cara masa tu je ada ubah sikit dari cara asal...bahan-bahan kisar pun sy guna yg dah serbuk.
Bahan-bahan:
- 400gm ayam- dipotong kecil
- 1 liter air
- 200 gm kentang*
- 200 gm lobak merah*
- 2 tangkai daun ketumbar#
- 1 tangkai daun sup#
- 1 tangkai daun bawang#
- 3 biji cili api
- 4 sudu makan minyak masak
bahan# - dihiris halus
Bahan Kisar:
- 8 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 sm halia
- 3 sudu teh ketumbar
- 3 sudu teh lada hitam
- 2 sudu teh jintan manis
- 2 sudu teh jintan putih
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan seketika.
- Masukkan kentang, lobak merah dan cili padi. Biarkan shingga kentang dan lobak merah lembut.
- Perasakan dengan garam dan bairkan ia mendidih seketika.
- Ceduk dan hidangkan. Taburkan daun ketumbar, daun sup dan bawang goreng.



No comments:
Post a Comment