Wednesday, October 20, 2010

Pisang Tanduk Goreng Rangup

Alhamdulillah rezeki kami hari ni, ada kawan bg pisang tanduk. Terima kasih banyak-banyak. Apa lagi, digoreng untuk minum petang , petang tadi.Sedapnya. Selalu saya agak2 je sukatan bahan yg digunakan...hari ni sy ikut resepi Kak Liza ni, sy ambik kat SINI:



Bahan Batter
  • 2 cawan tepung beras cap Gajah
  • 1 biji telur
  • 1 s/k air kapur
  • 1 s/k kunyit serbuk
  • garam
  • air secukup pekat

Cara - cara
  1. Bancuhkan bahan Batter sehingga rata dan biarkan sekejap. Jgn cair sangat.
  2. Panaskan minyak yg banyak.
  3. Masukkan pisang yg dibelah 2 dalam bahan batter dan jemputkan kedalam kuali.
  4. Bila telah kuning keemasan angkat dan toskan dalam tapisan sayur



############################################




Sambil-sambil jamu mata tengok pisang tanduk layanlah celotah saya ni ye...

Baca ayat ni:

  1. Who's tenggok ni? Kata Ismail sambil tutup hidung dia.
  2. Ismail kira, 1, 2, 3, 4 ,5......7,8,9....selupur.
  3. Isa, dah basuh tangan ke belum? Bulum, jawab Isa.
  4. Berkata Iman kepada kawan-kawannya, bapak saya cakap semua hari boleh main game pukul six o' clock je...
Faham tak? Itulah antara ayat-ayat yang kelakar dr anak-anak saya. Dah hampir setahun balik pun masih tak berapa tahu cakap melayu dengan betul. Ayat rojak tu biasalah...kalau nak bercerita jenuh menunggu diaorg susun ayat. Kadang kalau nak cepat kena suruh diaorg cakap English je. Dalam report card pun cikgu komplen tentang pengggunaan bahasa melayu yang tak betul hehehe. Tapi dah ada peningkatan. Alhamdulilah.


penghibur hati...


note:
tenggok=kentot
selupur=sepuluh
bulum=belum
semua=setiap

dan banyak lagi sebenarnya. Perkataan tenggok tu sebenarnya dr Adelaide lg. Jenuh kami betulkan tapi sampai sekarang masih diaorg gunakan...



6 comments:

azza_irah said...

wahh..dari dulu hingga kini..asal masuk je blog suzi..pasti terliur..
ada2 saja menu pelbagai ..

kakchik said...

kakchik tengah lapar ni. tambah2 baru lepas memprotes IFF. kalau dapat makan pisang goreng tu tentu seronok.

kakchik pun sama dgn azza

Yat Maria said...

wahkahkah suzi.. yg part tenggok tu kelako..tak sangka it means kentot..hikhi..

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

sedap nyerr.. mintak setandok bleh?!!! hehehe

ela said...

kak suzi...apa kabar?..ela mmg lama memyepi..cuma syg takut terdelete gambar2 n resepi....tu yg update blog..sedap nampak pisang goreng..ritu ela wat katu keramat, tgk kat umah akak la, terliur hehhe

Suzi said...

azza,
biasa2 aje masak utk famili.:)

kak chik,
sy pun protes! apasal jadi mcm tu? garis panduan apa yg diorg pakai...malu je...

yat,
hehehe..tulah dr dulu masih tak dpt tukar...walaupun selalu dah betulkan...

marina
dah finish hehehe...

ela,
waaaah rindu dia...
sedap roti keramat tu cicah air..kan?