Mencuba resepi dr Majalah Rasa-Ogos 2010. Asalnya cara memasaknya menggunakan mikrowave tapi saya masak macam biasa je. Sedap! Rasa manis udang tu...umppph...silalah cuba...
Bahan-bahan:
Bahan tumis:
Cara Memasak:
- 200 gm beras Basmathi
- 2 sudu kecil serbuk kunyit
- Sedikit air
- 375 ml air atau stok ayam - saya guna kiub ayam+air
- 200 gm udang sederhana besar ( dibuang bahagian kepalanya sahaja)
- sedikit garam dan serbuk lada sulah
Bahan tumis:
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 cm kulit kayu manis
- 1 sudu besar minyak masak atau minyak sapi - saya guna mentega
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 sm halia*
- bahan*-dikisar halus.
Cara Memasak:
- Rendam beras di dalam air bersama serbuk kunyit selama 2 jam . Toskan dan ketepikan. ( sy tak sampai 2 jam pun sbb nak cepat hehehe).
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan beras, stok ayam atau air, garam, serbuk lada sulah dan udang.
- Masak nasi seperti biasa.
3 comments:
bestnya...
saya suka udang
Something different dari yang biasa dok jumpa. Sure best nih!
wow 1st time jumpe nasik dimasak dgn udang..syedappnye sis..i loikeee
harus menerai tis wiken nih..tenkiu :)
Post a Comment