Monday, August 10, 2009

Ayam Lada Hitam


Ayam lada hitam ni resepi dr bulu kak liza...ceduk dr dapur mamafami. Sedap. Memang nak beli pun buku2 kak liza tu...terima kasih Mamafami berkongsi resepi ni..


BLACK PEPPER CHICKEN
Source : Senangnya Memasak with Chef Hanieliza via FP mamafami

Ingredients A :

500g chicken
1 carrot ~ cut to small pieces
1 tablespoon thick soya sauce
2 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon cornflour/maziena mixed with 1/2 cup water
2 tablespoons blackpepper ~ crushed
3 tablespoon cooking oil
salt to taste

Ingredients B ~ to be sliced :

5 shallots
2 garlic
1 inch ginger
1 onion

Ingredients C :

2 sprigs spring onions
2 sprigs Chinese Celery
1 tomato ~ quartered
2 fresh red chillies

Method :

1. Remove the chicken skin, washed, rinse and cut to small pieces.
2. Heat oil in a wok and add in ingredients B. Saute till soft and fragrant.
3. Add in chicken and blackpepper. Stir. Leave chicken to cook.
4. Add in cornflour mixture, dark soya sauce and oyster sauce.
5. Leave to cook till the gravy thickens. Add in ingredients C and stir to mix.
6. Serve with rice or bread.

For the translation, please buy Kak Liza's book.... hehehe....(pesanan dr mamafami...saya pun teringin nak beli...)


10 comments:

azreen said...

sya pun suka dgn resepi hanieliza nie...balik m'sia mesti ade koleksi buku2 masakan dia.... ;-)

Deliah's Deli said...

masakan yang ini saya suka sgt2!

[-suziey-] said...

kak suzi guna dslr eh capture sume gambo maskan..nmpk menarik sgt..adeii..

Suzi said...

azreen,
ingat nak beli online tapi fikir2 pos mesti mahal...tunggu jelah balik m'sia nanti...

deliah,
sedap...senag...

suziey,
ha a' tapi akak tahu guna yg asas je...

ain said...

semlm akak buat gak resipi ld hitam ni, tp guna daging la.

MamaFaMi said...

Hua hua hua...Kak Liza pun ada pasang promoter kat Adelaide eh. Resepi dalam buku Kak Liza tu memang simple dan sedap.

blogresipi said...

Kalau ade buku Kak Liza tu best jgk ye kak... resipi semua nampak cam senang2 je nak buat..

Deliah's Deli said...

saya dah cuba resepi ini semalam.sedap la suzi.tk bnyk2.

Suzi said...

kak ain,
daging pun sedap juga....


mamafami,
tulah plan nak belilah ni...

deliah,
sedap kan?...meh ramai2 beli buku kak liza tu hihihih...

排骨酥May said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社