Monday, August 10, 2009

Donat HaSue

Semalam buat makan2 kat rumah ni...ada kawan yg bawa donat,anak2 tak puas makan so ibu dia pun kena merajinkan diri. Lagi pun dah lama BM tu beristirehat hihihi....kali ni mencuba resepi donat HaSue@myresipi pulak...sedap!!Resepi ni copy-paste dr dapur UMMI. Terima kasih berkongsi resepi.

Bahan:-
  • 500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi (guna tpg biasa pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)kalo guna yis peket beso amik 1 sudu makan jer..
  • 50g Marjerin
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)-Letak lebih sikit pun takpe
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat/2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]-Letak kedua2 lagi sedap
  • 1 Biji Telur-
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)
  • gula halus/topping pilihan
*bhn2 tepaksa ubahsuai sikit sbb takada stok. Susu pekat@susu tepung tak letak tapi ganti dgn susu segar- air +sususegar=200ml. shortening tu pun ganti dgn marjerin juga..


Cara-cara:-
  1. Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir, susu, marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit-untuk yis yang baik, selalunya dalam 3-5 min dah mula berbuih..kdg2 lepas 2 min terus jer kite masukkan tepung, x kuasa tggu lama2..hee
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan.
  3. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  4. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  5. Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  6. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi dua. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/652. * (saya guna BM...terus masuk semua bahan ikut urutan BM dan tekan menu uitk doh...)
  7. **Selain tuh doh nih sesuai untuk burger sambal,pau goreng dan sebagainya..
    Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..
  8. Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan..(lebih ringan/kembang doh, lbh gebu laa donut tu nanti) jadi kalo nak donut extra gebu kena laa sabor sket yer..hee
  9. Setelah minyak agak panas (jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur).
  10. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^


17 comments:

azreen said...

salam suzi...lama pulak tak singgah sini...rindu pulak ngan suzi...hehehe....sya pun dah rasmikan BM tuh...lama dah....dok buat donut jer skrg....roti blum cuba lg....nnti nak try roti suzi pulak lps nie....

Deliah's Deli said...

salam.alhamdullilah semua dah berselera semula.sibuk kat dapur semula la nampaknya :)

[-suziey-] said...

waaaa mmg rajin btol ibu dia..ank2 xpuas mkn ckp jek..dgn pantas ibunya buat plak..ekek:D

CikMin said...

bes kan donut ni...hasue punya nama ni dah merata-rata jalan dah..disebabkan donut ni...hehehe...laaaaa...ada lagi ke tu...

Chik Mi said...

suzi sihat ke?akak pun sukeee donut ni gebusss aje ,akak siapbuat pizza base lagi bestkan

Suzi said...

azreen,
hihihi diam2 je dia buat donat ye. budak2 sukalah dpt mkn donat ye...
kalau rindu sesgt jom turun adelaide hihihi...

deliah,
tulah kan dah terpaksa ibu dia merajinkan diri...apa nak buat...

suziey,
begitulah suziey, sayang anak hihihi...

kak mimi,
alhamdulillah siaht je saya.
nanti saya nak try juga buat resepi ni utk pizza base...

arapink said...

hai kak suzie...akak ni mmg rajin masak lah...bertuah suami dan anak2...kalau ara lah makin kembanglah. best...manyak menu wooo...

ahakssss :-)

kayteeze said...

Kak tie dah lama tak buat donut. Sejak ada donut instant ni... lagipun anak2 dah besar, kurang gemar...

ima said...

untung anak2 kalau maknye dah rajin...budak2 sukalah donat ni...tapi ima tak pernah buat...malas nak menguli...huhu

mummyseri said...

kak mmg anak2 suke donatkan..
anak sy pon sama..donat ari2 pon xpe dia suke..kdg2 beli dia x puas mkn lak...:)

ain said...

akak ni ada gak niat nak try buat donut. tapi kan takut tak jd pulak. hehehe

Fiza Nordin said...

BM sya pun dah lame rehat tu...pulaknye diserkupkan dgn plastik atasnye,pasal xmo habuk tp dah serkup gitu jadi tak nampak lak BM tu...heheheee alasan malas nak meroti!tunggu2lah dulu...nnt dah datang mood rajin tak rehat plak BM tu...

cantik menawan donut k suzi...

bigeyes said...

tengok pun dah sedap....mesti lembutkan.

MamaFaMi said...

Rasa teruja pulak nak mencubanya...

fzi said...

mmmm....sedapnya donat tu suzi... time2 lapor kalu pekena 2 biji...dah ok...kenyang... :)

blogresipi said...

Donat pon bleh pakai BM ye kak... canggih la zaman sekarang.hehehe.... kite je tak canggih pasal takde BM pon lagik :D

Suzi said...

arapink,
hish jgn puji 2 sgt nanti akak yg kembang semangkuk hihih.
mana ada rajin sgt...terpaksalah ara, masak yg biasa2 je...

kak tie,
saya dulu selalu beli atau goreng donat instant juga hihihi...

ima,
apa lagi pujuk2 le abe beli BM hihihi

seri,
air tangan mak dia juga yg sedap..kan?

kak ain,
trylah...tak try tak tahu jadi ke tak hihihi...

fiza,
tulah bila dah lama tak guna cam lagi malas nak guna tapi bila dah start...jln terus...

shais,
sedap...trylah shais...

mamafami,
akak cepat2 buat...hantar sini sikit hihihi

kak fzi,
2 ketul je...cukup ke? hihihi

ijan,
blhlah pujuk2 abe beli BM...senang kerja. dalam pantang pun blh buat donat hihihi...