Wednesday, August 12, 2009

Roti telur dan masak2 waktu tak sihat hari tu....

Sarapan hari ni...roti telur berkeju dan roti telur sardin. Simple. Nak resepi boleh klik SINI. Thanks Hana berkongsi resepi....



Saje nak kongsi apa yang kami masak masa kami sekeluarga tak sihat hari tu...inilah antaranya. Layan je lah gambar ni...


sup ayam...makan dengan bubur nasi...





sup ikan bilis dengan fishball... ada yg makan dgn nasi bubur...ada yag makan dgn kue tiaw...


ni dia, sup ikan bilis dan kue tiaw...

roti telur pun pernah buat gak...

yang paling kerap makan segera macam ni hihihi...masa sakit tu barulah kami tahu sekarang ni dah banyak makanan segera yg halal ada kat pasaraya. Kalau dulu kena pergi kedai daging halalbaru blh beli nugget ayam atau burger tapi sekarang dah tahu ada kat pasaraya...senanglah kalau terdesak. Kedai daging jauh sikit...kat city sana.

Tapi bila sakit bukan makan sangat pun...takde selera...kan? Tapi masa tulah terasa rindu sgt kat M'sia. Kalau sakit2 mcm tu tak yah nak kuatkan diri nak masak2...blh beli je...sedih sungguh....sabar jelah....

16 comments:

mamasya said...

Syukur Suzi sekeluarga dah sihat. Betul tu Suzi masa sakit bukannya ada selera wpun masak makanan kegemaran...tp tetap masak jugakkan tak mkn lagilah tak sihat....kena paksa anak2 mkn.
menarik roti jalan warna hijau...cicah dgn kuah doyan belum pernah cuba.oklah dpt jugak rasa doyankan...ada jual kedai Cina kat sana ya....

fzi said...

Salam suzi...
Bila tiba time tak sihat, selalu je rasa tak lalu nak makan, orang tua-tua kata pahit mulut. Akak time anak2 nampak kurang berselera, akak selalu gak buat menu ala2 western ni kat anak2...nampak sume suka dan nak tambah pulak lagi.. kalu suzi nak tengok apa menunya sila klik di

http://pkasih.blogspot.com/2009/04/sihat-dan-berkhasiat.html

k suzi..take care

ain said...

Alhamdulillah..now ni semuanya dh okay. selalunya klu time tak sihat selera mmg out,nak mkn yg soupy aje. sup ayam ngan bubur mmg fav dish waktu K.O kan..??

Deliah's Deli said...

kalau mcm ni org tak sakit pun nak tumpang sekaki juga...makan sedap2...'perut kenyang' jer :)

ima said...

syukurlah suzi dan keluarga dah sihat... rindu kt m'sia.. sabar jelah suzi...Allah ada ganjaran untuk umatnya yang sabar...

Sue said...

a'kum..terjumpa blog ni masa blog hopping..saya pun tinggal di adelaide..bila terbaca pasal halal makanan segera ada kat supermarket terus excited..kat mana yang ada tu ye? Jenama apa? Ye lah..memang payah kan setiap kali kena pergi halal butcher yg agak jauh dari tempat saya.

naz ilyn said...

salam... moga Allah memelihara dan melindungi kita dari segala penyakit untuk suzi sihat-sihat selalu doa untuk kamu.

Suzi said...

mamasya,
alhamdulillah dah sihat...dekat 2 minggu juga nak betul2 sihat.Allah nak uji. bila sakit baru tahu nikmat sihat ...kan?
kuah durian tu guna lempok yg famili hantar...durian memang ada jual kat kedai asean tapi rupanya tak selera nak beli hhihihi...frozen.

kak fzi,
dah pergi tengok dah kak...thanks. anak2 saya memang suka kentang camtu...selalu gak buat. nak senang saya beli yg frozen je...terus bakar dalam oven hihihi

kak ain,
betul tu...sup dan bubur nasi menu org sakit...senang telan je takyah kunyah2 hihihi...

deliah,
tulah kami sakit berganti2...sape yg sihat utg dpt mkn byk hihihi...

ima,
rindu dendam teramat dah ni...dah nak meletup...duk hitung hari nak balik walaupun berbulan2 lagi..

sue,
salam kembali. selamat berkenalan. burger n nuget tu jenama Baiada.hubby beli kat coles. tapi check tanda halal kat kotak tu sbb ada juga yg tak halal rasanya.
tulah akak pun duk jauh dr city...kat ingle farm. seminggu sekali je pergi butcher.

naz,
amin. Allah yg bagi penyakit Allah yg sembuhkan..byk2 doa pada Allah....

mummyseri said...

salam k.suzi
alhamdulillah akak sefamily da shat..
takpe kak sbar ye biasela duduk jaoh mmg rindu sgt kan..
kalo seri pon brada dlm ctuac akak..uwaaaa mmg nangis agaknyer..

GreenJade said...

syukur akk sefamili semakin pulih dmam

wpon x sihat..menu still mantap2 gitu..xceli bubur nasi bagus kuar kan panas dlm badan..

tk care yea :)

Sasha said...

sedapnya semua tu!!!... org sakit pun terus sihat sbb nak makan benda2 tu... hikhik... sha sekeluarga pun makan benda sup2 & bubur nasi kalau time macam ni... menyelerakan... sedap jugak!.. waktu lain tak terasa nak masak... nikmat walaupun simple...

[-suziey-] said...

simple2 pn sedap la kaksuzi..adeii..sy pntang tgk bal2 ni..huhu..terliur dh ni..

blogresipi said...

Kak Suzi..terliur ler tgk roti cheese tue... nak kena buat jugak nie.hehee

cHeRyNa PiReS said...

masa tak sihat pon makan macam nieh p[unya hebat? masih terliur rasenye sha tgk resepi kak suzi nieh!:D

Suzi said...

seri,
tulah kan...negara sendiri juga yg best...

tinie@jade,
menu campak je...tak larat nak masak...

ijan,
buat jgn tak buat...

sha,
org sihat memang nampak terliur...hihihi...

Suzi said...

sasha,
masa sakit baru kita tau nikmatnya sihat..kan?

suziey,
hihihi...hantu ball2 ye...