Thursday, August 20, 2009

Chicken wing marinated in apple dan birthday

Ayam marinated dgn apple ni resepi dr ros nun di Tokyo. Thanks ros berkongsi resepi...Anak2 akak meratah je...Makan sekali dengan daging masak asam pedas tapi lupalah pulak nak ambil gambar...rugi betul!

Bahan-bahanye
  • 8 ketul kepak ayam
  • 2 biji bawang putih
  • 1/2 biji epal
  • 2 sudu besar madu
  • 1/4 biji bawang besar
  • 2 sudu besar tomato ketchup
  • 1 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • dan sedikit lada sulah

bahan taburan
  • beberapa daun thymes ( disiat kasar atau potong kasar) - tak letak pun sbb takde

Caranya
1. Blender semua bahan kecuali daun thymes dan perap pada ayam selama lebih kurang 1 jam atau lebih, sebelum dibakar taburkan daun thymes dan bakar pada suhu 180 atau 200 darjah selama 40 minit ataupun sehingga permukaan kepak ayam menjadi perang dan garing. angkat dan hidangkan panas-panas. selamat mencuba.





%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%




Happy B'day to me!!!



Alhamdulillah, hari ni genaplah umur saya 34 tahun...dah makin tua dah hihihi. Takde sambutan special pun...malamnya tu hubby awal lagi wish birthday...blm pukul 12 pun...biasa akan tunggu pukul 12 mlm tapi sbb dia tak sihat...dah tak larat nak tunggu hihihi...dapat kad dan coklat kat bawah ni...


Terima kasih abg, luv u!!.
Bila tanya hadiah...dia ckp dah bagi dah...apa lagi mixer dulu tulah. Mana aci kan??hihihi. Bangun pagi2 je kena serang dgn anak2 coklat tu...ibu dgn bapak dia dpt merasa sikit je....budak2 memang suka coklat....

Moga Allah berkati kehidupan kami sekeluarga. Beri hidayah kepada hambamu ini untuk tingkatkan iman dan amal lagi2 dengan kehadiran Ramadhan yg mulia ni. Amin.



Ini pulak coklat dr Cik Min nun jauh dr tanahair tercinta. terima kasih cik min...i likeeee!! Moga satu hari nanti kita dpt bersua ..mmmmuah!!!

20 comments:

CikMin said...

hepi besday yg ke 34 cik suzi...semoga dipanjangkan umo dimurahkan rezeki dan diberikan kebahagiaan yg berpanjangan...disamping keluarga tercinta....mmmuuuaaahhh!!!

nekPP said...

selamat hari lahir
selamat panjang umornya
selamat hari lahir
semoga berbahgia..

kiss2 dari nekpp ;))

fa10 said...

happy birthday suzi...moga kekal bahagia. dan selamat nyambut puasa

ain said...

HAPPY 34TH BDAY UTK SU!! SEMOGA SENTIASA DIBERKATI DN DIRAHMATI ALLAH HENDAKNYA!!! SEMOGA BAHAGIA SELALU BERSAMA SUAMI DAN ANAK2 TERSAYANG!!!

psst..salam ramadhan utk su sekluarga!!

blogresipi said...

Akak!!! Sweet 34th birthday!!! semoga dikurniakan kesihatan & kebahagiaan yg berpanjangan... :) selamat menyambut ramadhan almubarak buat akak sekeluarga :)

Suzi said...

cikmin, kak ain, nekPP dan ijan...terimakasih.sayang semua!!

fzi said...

Salam suzi...
hepi befday.... moga suzi sentiasa sihat dan dirahmati Allah selalu....aminnn

Aiyu said...

Hepi birthday kak suzi..semoga panjang umur,murah rezeki dan bahagia bersama keluarga tersayang....

ct_as said...

hepi birthday kak suzi...
May Allah bless u...

zureen @ mama said...

Selamat menyambut Hari Lahir Kak Suzi...
Dan Salam Ramadhan...

mamasya said...

Happy besday Suzi....moga sihat walafiat dan bahagia selalu bersama keluarga tersayang.
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat menjalani ibadat puasa buat Suzi sekeluarga..
samalah anak2 kalau ayam bakar meratah aja...

CT Delima said...

Selamat ulang tahun yang ker34 tahun buat suzi. semoga suzi diberikan kesihatan yang baik2 dipanjangkan umur dimurahkan rezeki dan diberikan kebahagian serta dipermudahkan dalam segala hal..aminnnn

Sasha said...

aduh... terliur tgk ayam tu... nmpk juicy & part kepak mmg sedap!
Happy Birthday utk Suzi. Moga segala hasrat & impian hidup dimakbulkan Nya...

Moga kehidupan Suzi sentiasa dilindungi, sejahtera & mendapat keberkatan Allah...

Deliah's Deli said...

HAPPY BIRTHDAY SUZI!

[-suziey-] said...

happy besday kak suzi...msti xbeli kek kan sbb kak suzi kan pandai buat kek..homemade la ye..heheh

QiStinA's said...

happy birthday suzi... moga panjang umur n murah rezeki...

GreenJade said...

owhh sis sy terlambat wish..sedihnye..bz sgt lately

hepi belated betday to my lovely sis :)

doa sy moga sis terus diberkati dilimpahi kasih-syg,rezeki & kesihatan yg bpanjangan..luv u mmuaahh :D

**dtg umah amek betday kad yer akok cyg..*

kakchik said...

Salam Ramadhan utk Suzi sekeluarga dan HAPPY BELATED BIRTHDAY! Sedih pula rasanya bila lambat buat ucapan ni. Maafkan kakchik ya.
Apapun kakchik doakan Suzi mendapat banyak kebaikan sempena birthday dan Ramadhan ini.
Selamat berbahagia & selamat menjalani ibadah puasa.

p/s: sedapnya chicken wing tu

izat said...

Assalamualikum kak suzi..

Lambat lak baca n3 nih..sekarang sibuk jelah..tak tau apa bendanya..Anyway Selamat Hari Jadi ke 34..saya muda setahun je dari kak suzi rupanya..
Tak buat kek ke?
Semoga Allah s.w.t. panjangkan umur kak Suzi untuk buat amal lagi..Insya Allah.

Chik Mi said...

Alamak Suzi cayang sori ler akak tertinggal ketapi emoga panjang umo murah rezeki dan sentiasa dalam lindunganNya ...Aminnn.sori ye dik