Sunday, July 12, 2009

Singgang Asam Pedas dan award....

Setelah agak lama kami tak beli ikan. Tadi, kami ke fish factory...yeah!! tapi yg tak bestnya tak tahu nak beli ikan apa?? masalah betul....last2 beli 3 jenis ikan..satu jacket fish, salmon dan tak ingat dah apa satu lagi. Yg pastinya dapatlah mkn singgang asam pedas hari ni. Sebelum tu pun dah beli daun kesom( rezeki hari ni...selalu bila cari takde...) dan kacang bendi kat kedai asean. Nilah lauk kami utk dinner tadi....lunch tu kami beli pizza Lubnan je....mkn kat kereta dalam perjalanan beli barang(dah lapor...)


utk kami berdua....
saya ikut resepi dapur UMMI, tapi ubah ikut apa yg ada....utk resepi klik SINI.


singgang biasa utk anak2...
saya suka gak singgnag ni...terutama bila ada budu atau tempoyak atau sambal belacan ke. Kat rumah ni ada budu (beli kat kedai asean) tapi tak berapa sedap. Saya suka budu kampung. Tapi lagi, kat rumah ni kalau nak mkn budu takleh makan sekali dgn my hubby sbb dia tak suka budu dan kalau blh budu kat hidangan makan dia...uwaaaa...kena mkn sorang2lah saya...

tempe goreng, permintaan my hubby...org jawa yg tak tak jawa hihihi....






Award kat atas ni pulak dr cik min dan Rishazalia
Terima kasih buat kalian berdua...moga ukhuwwah berpanjangan. Saya panjangkan award ni buat semua pengunjung2 blog saya ni...silalah ye...

17 comments:

Tirana said...

Wahhhhh..sedapnya singgang..dah lama tak masak singgang....Suami dan anak2 saya tak berapa gemar singgang. Saya sorang aje yang suka..Itu yang payah sikit nak masak.

blogresipi said...

Manyaknye lauk kuah2 hari neh kak... akak kalau nk mkn budu panggil kite tau..jgn makan sorang2 kurang mujarab. hehheh

Aiyu said...

sedapnya...menyelerakan masakan ikan singgang tu...
nie baru pas sahur..ganti posa yg makin nak habis dah nie..hihihi...

Suzi said...

tirana...
sabar jelah kita ye...hihihi..

ijan,
kalau balik kg kan best ada geng mkn budu hihih...

aiyu,
selamat berpuasa...bila nak ambil stroller...??

fzmenu said...

Suzi...
Ooo...singgang suzi style tenganu ni kan... akak ada dengar gak orang tenganu buat singgang ikan masuk kunyit hidup...kat kelantan kaler putih.. :)

dina said...

saya suka singgang tapi kalau masak, saya sorang je yg makan, org dirumah tak suka makan ikan... huhuhu... kalau kena budu dan tempoyak memang ralit ye kak suzi... makan bertambah pun tak sedar

azreen said...

terliur nengok asam pedas...feberet tuh....

[-suziey-] said...

ler camtu skali..ade budu dia xleh mkn ke? alergik bau ek? hehe.sy pn xmkn budu:p
sy bkn org jawa gk..tp suka gk tempe goreng..ekekek:D

Mak Su said...

maksu suka singgang, tapi macam tak konfiden nak masak, sbb anak2 dan husband tak biasa, nanti maksu nak terai jugak ler, dpt semangat baru :D

GreenJade said...

o ye, ye lah baru perasan julung2 kali akok syg nih masak resepi ber'ikan' hehe

err td baru mkn singgang kerisi buatan mak hehe..cam janjhi2 jek :D

ain said...

sedapnya singgan asam pedas su. terliur akak la. tempe goreng pun best gak tu.

psst...akak guna blog baru ni tau. blog lama poblem x leh sign in. tgh tanya pakar cam ne nak recover blog lama tu. blog baru masih kosong lg.hihi

http://ainismail.blogspot.com

zureen @ mama said...

Masakan Ikan singgang ni, simple tapi sedap..

Jawa mana lekang ngan tempe ni(cicah ngan sambal kicap lagi syokk)

Shais said...

pembuka selera...boleh masak untuk makan tengah hari ni.

terima kasih suzi...award. selalu terlambat nak ambil.

ima said...

sungguh menyelerakan ikan singgang ni...suami ima suka sgt ikan singgang ,kuahnya dihirup macam sup...ima punya singgang letak kunyit hidup gak,barulah sedap...

Suzi said...

fzmenu,
Kak fzi, sepatutnya nak sedap letak kinyit hidup tapi saya letak serbuk je...hihihi

dina,
boleh geng...akak pun sama hihihi. tak pandang lauk lain dah...

azreen,
sama kita....

suziey,
bukan alergik tapi terpotong selera dia nanti....

maksu,
kat rumah saya suami saya je yg mkn singgang biasa tu...anak2 ikut mak dia hihihi...

kak ain,
kesiannya....dah byk kes jadi kan...apasallah agaknya...

zureen,
bukan jawa je suka tempe cicah sambal kicap...akak pun suka gak hihihi...

shais,
takpe...saya tahu awak tu sibuk...
saya pun sekarang takleh nak lama2 kat pc...

ima, sedapkan...lagi2 letak kunyit hidup...lg aroma dan asli.

Sasha said...

dah lama tak masak singgang... nyum... nyum.. terliurlah!!

madd deng said...

Kita mak bapak yg mencorakkan anak2...samada penggemar atau penggeli pada masakan asli kita sendiri...tak mustahil singgang dan pndang ini akan dihidangkan di hotel2 5 6 bntang satu masa nant sbg menu ekslusif dan vintage....yg hanya dpt dijamah oleh golongan tertentu shaja...masa tu cucu cicit kita yg tnama dn kaya raya dptlah merasa ikan pindang/ singgang potong semangkuk dengan harga RM350.00...eksotik....dengan bangganya memberitau orang lain betapa SEDAP DAN LAZATNYA masakan singgang / pindang...yg hanya boleh didapati di Hotel $*$*;+#+ sahaja...Anda mau begitu?