Monday, July 6, 2009

Muffin Pisang Coklat

Semalam pisang kat sunday market murah...dapatlah beli byk....blhlah buat kuih. Kalau tak beli utk mkn camtu je....Resepi dr FP Kak Liza...sedap, gabungan rasa coklat dan pisang....Terima kasih Kak Liza berkongsi resepi ni....


Bahan A [Ayakkan]
2 cawan tepung gandum
2 s/b serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k baking powder
Sedikir garam

Bahan B
1 cawan pisang emas/berangan lecek

1 cawan minyak
11/2 cawan gula perang
2 biji telur [pukul sedikit ngan garfu]


Cara
1. Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak. - utk kali ni saya bakar je....malas nak keuarkan pengukus....letak air dalam dulang yg lain dan letak dibahagian bawah oven.


Walaupun bakar hasilnya memuaskan....yummm!




p/s: cuti sekolah dah bermula....so, nak duk depan pc lama2 pun dah tak aman mcm selalu. Macam2 ragam nak kena layan...Lagipun ibu pun nak kena take turn dgn anak2 nak guna PC hihihihi....


9 comments:

kayteeze said...

Hmm...yum yum...

Tapi, kak tie lebih suka pisang goreng, cuma tak pandai nak buat ia lebih crunchy, hu hu..

Cuti sekolah ? Uwaa... mesti lagi gamat Suzi bersilat di dapur, ekekeke.....

azreen said...

suzi....saya pun dah pernah cuba resepi muffin ni...mmg sedap....husb sya paling suka....:-)

budak2 dah start cuti sek ker? anak2 saya start 10/7 ni baru cuti...

ima said...

suzi...ima memang suka kek yang berasaskan pisang ni...hajat nak cuba buat tu dah ada tapi tak tahu bila...terliurnya

mana lebih sedap kukus atau bakar????

moga suzi diberi kesabaran melayan kerenah anak2 dimusim cuti ni...

ain said...

dah stat cuti sekolah ekh..???abis lah pas ni...musti rancak pojek masak memasak.hehe

[-suziey-] said...

waa sedap nmpk..msti wangi giler bau lps mask..pisang kan..hehe:p

Mak Su said...

sedap ni, buat minum2 petang, layan tetamu :)

Suzi said...

kak tie,
saya pun tak pandai buat pisang goreng ranggup...kejap jadi kejap tak jadi. ada org ckp bancuh tpg dgn air panas....

azreen,
bila sekolah cuti...huru haralah rumah uwaaaa!

ima,
tak tahu nak bezalah ima sbb blm pernah kukus...bakar je. kukus lg lembab kot...
tq ima doakan meningkat kesabaran saya ni...hihihi...harap2 gitulah...

kak ain,
hihihi...dahlah sejuk2 ni...lapor sentiasa ...

suziey,
sedap tau! trylah buat....

mak su, sedaaaaap!

blogresipi said...

Cuti sekolah lagila macam2 Akak masak nanti ek? bestnye.. nak cuti jugak!!!

Sasha said...

wah!! banana & coklat!! mcm best je... lum pnah buat lg... biasa buat banana muffin je..