Saturday, July 4, 2009
Sambal Kentang & Ikan Bilis
Bahan-bahan
* 4 biji kentang
* 1 cawan ikan bilis belah
* 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
* 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
* 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)- pakai cili crushed
* 2 sudu makan sos tiram
* 1-2 sudu makan madu (option)
* hana tmbh bwg besar hiris dan air asam jawa skit.
* Minyak utk menggoreng & menumis
Cara-cara
1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan
2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
3. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
4. Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
amboii...dh sampai adalaide dah sambal ni. tengah popular menu ni. bila le pulak akak nak buat ek..??
lauk simple tp sedap kan makan ngan nasi panas2.....
kak ain, azreen,
trylah buat...sedap...
Post a Comment