Wednesday, July 1, 2009

Bingka Ubi dan angin kuat melanda Adelaide

Dah lama tak mkn bingka ubi kayu...dan nilah pertama kali dalam hidup saya buat bingka ubi kayu....hihihi. Ubi kayu tu beli yg frozen kat kedai asean hari minggu hari tu. Teringat kalau kat kg, tak payah nak beli2 ni...pergi cabut kat belakang rumah je...Kalau musim tengkujuh...rebus ubi, makan panas2...sekali dgn teh o ke...kopi ke..waaaaa sedapnya!
Resepi ceduk kat dapur Rishazalia...terima kasih ye.


Bahan-bahan

  • 2 1/2 mug ubi kayu yg telah disagat
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 300ml santan pekat (1 mug)
  • 3/4 cwn gula merah
  • 1/4 cawan gula pasir

Cara2 Membuatnya

  1. Campurkan gula pasir dan gula merah ke dalam santan dalam satu bekas. Larutkan sehingga gula menjadi cair.
  2. Tapis larutan gula dan satan ke dalam bekas lain yang besar. (Ini kerana gula merah biasanya ad habuk2 dan berpasir)
  3. masukkan bahan2 lain ke dlm bekas besar tu dan gaul lagi.
  4. Sediakan loaf roti yg dibalut dgn aluminium foil (sama gak dgn atas.. xnak bagi hangit dan mudah dibawa kelaur... juga mudah nak basuh nanti.... Heheheh) - saya guna acuan belubang...
  5. Bakar adunan dgn suhu 190 darjah celcius selama 60~70 minit




Angin Kuat Melanda Adelaide

Sejak semalam angin kuat melanda Adelaide....hujan hampir sepanjang hari termasuk hari ni. Kat rumah saya kesan angin tak berapa ketara sangat tapi kat belah west...dekat2 beach..teruk keadaannya. banyak harta benda yg musnah.
Sumaiyyah lak dah 2 hari tak ke kindy sbb hujan, ibu dia malas nak redah hujan nak hantar. Abg2 dia bapak yg hantar sebelum pergi Uni. Dan bila time balik alhamdulillah tak hujan....Cuaca seperti ini dijangka sampai hari minggu ni....huhuhu...byklah kain tak kering....
Walau apapun, kita kena yakin setiap sesuatu yg terjadi ada hikmahnya. Dah lama org Aussie duk risau pasal air tak cukup... dan kemarau....Allah dah bagi hujan...Alhamdulillah!


EN HYDE

June 30, 2009 12:01am

A VOLUNTEER emergency worker was seriously injured during Tuesday's wild weather - the worst to hit Adelaide in almost a decade.

Wind gusts of up to 115km/h lashed the coast and Hills, toppling a semi-trailer, tearing up roofs and fences, and felling trees and powerlines which left 30,000 homes without electricity.

While they were the strongest winds recorded across most parts of the state in the past seven years, barely any rainfall was recorded.

Sumber: Adelaide now

Layan gambar2:

Sumber: http://www.news.com.au/adelaidenow/gallery



13 comments:

[-suziey-] said...

umangaih..ganas nye kak suzi..ni kisah benar la yek..ish xpnh experience camni..

blogresipi said...

Bingka ubi tu nampak rangup2 je kat tepi tu Kak... sedapnye ade kerak2 camtu :)
Dasyat juga angin tu ye... terbalik bas, pokok segala... mujur lah umah akak sekeluarga selamat...

kakchik said...

assalamualaikum suzi.

kalau kat rumah ni ayah kakchik la paling suka makan bingka ubi ni. dan memang dia pun yang tanam ubi kayu keliling rumah. kakchik makan tapi tak menyungguh sangat. lebih suka makan lepat.

mashaAllah dahsyat juga penangan angin kencang kat sana, macam taufan je gayanya sampai alam boleh musnah macam tu.

take care ya suzi. semoga suzi sekeluarga dan penduduk di sana tu terselamat.

bigeyes said...

sedap sungguh...kegememaran saya tu.

cuaca sekarang tak menentu. dugaan dari Allah.

dina said...

kak, lori tu tumbang sebab angin ke? wuih, dasyat yek... tapi tu la hujan kan rahmat...

kayteeze said...

Errk..!! Takutnya...

Bingka ubi pun favourite kak tie.. lepat ubi pun kak tie suka.Hmm...

ain said...

Ya Allah su....dasatnya angin kat adelaide. pokok yg beso cam tu boleh tercabut!! ngerinyaaaa!!!!!

apa2 pun sedap le bingka ubi su..mintak sikitt!!!!

mother of two said...

oo dasat gak yer biler sekali hujan melanda.. kalau time winter kat sini cam tu gak.. banjir teruk almaklumler dubai nie takde longkang.. semoga akak dan keluarga dilindungi olehNya.

Sasha said...

itu bukan angin namanya... ribut taufan... mmg biasa ker jd fenomena ni setiap tahun... scary erk...

Suzi said...

suziey,
kisah benar ni...tak tipu ...cuaca dah tak menetu sekarang...

ijan,
kalau bakar mcm mak kita dulu2 lg sedap..kerak lg garing hihihi...

kak chik,
terima kasih...
lepat pun saya suka gak...

shais,
dunia dah akhir zaman...

dina,
ha a' terbalik sbb angin...lori tu parking kat situ sebenarnya...driver dia pergi beli mknan kalau tak silap.

kak tie,
kat hulu trg tu mesti murah ubu kayu...ke kak tie cabut belakang rumah je??

kak ain,
tapi saya tak rasa sgt rumah saya belah north...

shiela,
tq...

sasha,
tak biasa sasha...thn nilah paling byk bencana alam kat Aussie ni...

izat said...

Assalamualaikum kak suzi,

Angin tu dahsyat betul nampaknya, berderau kalau jadi dpn mata.. kena baca taklim selalu nih..insya Allah.

p.s: Ijtimak Malaysia 09 tak lama lagi, hangat ni, abg ben tak balik ke? Kak suzi ikut sekali..

GreenJade said...

aiyooh dasatnye ribut..115km/h laju gile anginnye tuh..seb baik gak x kna tmpt u all..

wahhh rajin nye wat bingka ubi...sedap pekena ngn kopi panas hehe

排骨酥May said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社