Sunday, July 19, 2009

Jejalan kat city....

Hari Jumaat hari tu dapatlah bawa anak2 jejalan kat Adelaide city....kesian diaorg citu sekolah ni tak dpt pergi mana2. Mkalumlah cuaca tak menentu...hujan je, bila panas sikit bapak diaorg pulak yg sibuk. Jom layan antara gambar hari tu...


Kami pergi naik bus...jimat duit bayar parking. Lagipun bukan senang nak cari parking. Untuk Isa ni kali pertama dia naik bus. Last sekali kami naik bus pergi jejalan adalah masa baru2 sampai dulu hihihi...dah lama tu...


Sampai kat city kami naik tram utk pergi ke Central Market.



tengok tu buah manggis...AUD 2 sebiji...takpelah tunggu thn depan jelah...



Lepas tu kami balik semula ke pusat bandar...jejalan kat Rundle Mall. Biasalah bila cuti sekolah byk gak aktiviti kat sini....

Sumaiyyah nak buat face painting ni tapi kena beratur panjang...dua kali kami dtg. Takpelah lain kali jelah Sumaiyyah....

bergambar je...nak naik kena beratur panjang gak...

berhibur....


Dah lapar, rehat dan makan kat park sebelah Uni Adelaide. Makan kue tiaw goreng dan ayam goreng je....Mulalah teringat kat M'sia kalau pergi jejalan mcm ni, tulah time nak makan kat luar....KFC, Mc Donald...Pizza Hut ke...



Tengah2 makan tu adalah datang 'tetamu'...mula2 burung merpati...lepas tu itik2. Ini kes budak2 tu campak chips konon nak bagi makan...lepas tu datang yg ini lak...


yang lain semua takut nak pergi dekat Ismail je yg berani...

lepak kat Uni Adelaide sementara tunggu bapak sembahyang Jumaat. Lepas tu kami pergi Rundle Mall lagi sekejap dan balik....


17 comments:

fzi said...

Seronoknya jalan2.... best tengok suasana kat sana Suzi... bih2 lagi dekat park tu, jinak bukan main nampak sume tetamu yang datang tu...hehe

kakchik said...

assalamualaikum suzi.
bertambah seronok dapat tengok bandar kat tmpt suzi tinggal. hehe, selalu dapat tengok makanan saja kan, sekali-sekala dapat tengok dunia sekitar menambahkan keseronokan. indahnya kenangan dapat kutip di negara orang. tempat berbeza, budaya lain, cuaca pun lain. syukur alhamdulillah boleh tumpang sekaki.

p/s: beranilah si Ismail tu. tak kena kejar dek angsa ke dia?

ima said...

wah!!! seronoknya dapat tengok tempat orang...biar pun dalam blog aje....hehehe
kalau suzi dan anak2 tentunya lebih seronok lagi dpt menikmati keindahan dan suasana yang berbeza...
beraninye si ismail tu...

Tirana said...

Alahai...bila tengok gambar2 tu teringat dan rindu pada Adelaide..Dulu seminggu sekali mesti pergi central market membeli belah..Dan di Rundle Mall tu tempat saya dan kawan2 lepak..hehehe

ain said...

seronoknya dpt jln2..lepak2..sopin2. lg best bila dpt lepak2 tepi tasik sambil mkn. hilang stress!!

izat said...

Assalamualaikum..kak suzi lain kali ajak lah saya sekali, nak ikut he he..

Takpe jalan puas2 kak, tahun dpn dah nak blk.:)

Deliah's Deli said...

salam. seronoknye :) strolling strolling! kite ths weekend grade papers dengan buat bun bilis je :)itik tu kalu dibuek ghondang minang sodap... :)

blogresipi said...

Seronok tgk akak jalan2... kat sana buah manggis pun ade ek... harus la mahal... tp kalau teringin at least boleh la makan kan.. :)

azreen said...

seronok tengok suzi sekeluarga pi jejalan....sya ni cuti sek melepak kat rmh jer....sian jugak budak2 tuh sbb papa diorg tgh bz...

GreenJade said...

best nye kuar jenjalan mkn angin 1 family..

bley thn mahal mggis dia..xpe nxt year dh ade kt Mesia kans..?bley la mkn puas2 hehe

[-suziey-] said...

waa 1st time baca kisah akk sefamili jenjalan..nape xletak gambo akk..hehee..sonotnye jenjalan..waa brani btol ismail ngn angsa tu..erkk angsa ke..hehe..
emm mahal ek manggis kat sane..balik mesia la kak..manggis aade durian pn ade..cempedak pn ade..hehe:p

Sasha said...

WAaahhhh!!! sonoknya jalan2!!!... tak ajak kita pun ... huhu... bile nak merasa apa yg Suzi rasa ni??... enjoy ler selagi ada kesempatan... Sha tumpang tgk pun dah sonok...

zureen @ mama said...

Mak oiii!! Garangnya angsa hitam tu..

Seronok ye Kak Suzi bila sesekali keluar berjalan2 bersama family mcm ni..

mother of two said...

kesiannya manggis aud2 sebijik. lebih kurang kat dubai gak kak suzi.. satu paket dalam 10 bijik lebih kurang 20dhs then yg pasti kalau beli tak tau bleh makan ker tak..btw seronoknya jalan2...

kayteeze said...

Bestnya jenjalan...!!

Memang seronok naik bas..sebab perkhidmatan di sana jauh lagi baik. Adik kak tie pernah kata, udara di sana bersih, tak berasap dan berhabuk.

Suzi bawa bekal, ya ? Bila di negeri orang ni, jadi rajin, ekk. Kalau di Malaysia, Kak tie gerenti mesti makan di restoran je, ekekekeke...

Shais said...

suzi...cup cake ada ke...kihkih.

besar betul itik kat sana ya...kalau saya, dah lari dulu.

mummyseri said...

kak suzi..bestla dpt jalan2 yek..at least walau tak smpai lg ke sana da dpt tgk persekitaranya..mmg cantik..ijau mate memandang..sejuk je rasanya :)