Butter Roll....resepi drp
Bahan-bahan:
- 120ml susu segar
- 50g telur
- 300g tepung roti
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast
- telur untuk sapu - saya guna susu segar
# saya letak filling- kastard
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan ikut turutan dari atas ke bawah ke dalam breadmaker.. ON kan dan tunggu siap.
- Keluarkan dari breadmaker. Bahagikan kepada 12 bahagian dan buatkan bentuk bulat. Rehatkan 10 minit.
- Kemudian buatlah biar jadi bentuk kon.
- Canaikan biar jadi panjang lebih kurang 30-35cm.Letak inti kastad dan kemudian gulungkan.
- Biarkan naik 2 kali ganda. Sebelum dibakar sapukan dengan telur/susu segar.
- Bakar selama 10-12 minit pada suhu 180C. Jika roti belum perang, biarkan roti dalam oven selama lebih kurang 5 minit sebelum dibawa keluar.
8 comments:
Huaaa..suzi..sedapnya.. Kalau dekat boleh ngendeng sikit..hehehe
u nih mmg pandai masak lar, bila la aku nk pandai camtu,hehee...
salam suzi..wah..leh buka bakery nnt ni...nnt nak try la...antar la palmy skit..he.he.
salam suzi,
favourite saya ni...nak sikit:)
salam tirana,
kalau duk deakt dah lama saya hulur...
Intan...bkn padai masak tapi buat2 pandai hehehe...
salam diyana..
dtglah bercuti kat adelaide ni pulak
Salam shais...
boleh2...tapi jauhlah pulak...
Post a Comment