Tuesday, August 5, 2008
Ayam Kalasan Chef Norzailina
Resepi ni ambil dari blog UMMI. Sedap ayam ni...dulu selalu beli lauk ni kat satu kedai kat Ipoh.Copy -paste je dari tuan punya blog ..tq...UMMI.
Bahan:-
500 ml santan dari 1 biji kelap kelapa
1 ekor ayam - potong 8
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan tumbuk kasar:-
6 cm lengkuas
5 cm halia
4 cm kunyit hidup
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 biji bawang besar
Cara Memasak:-
Perap ayam dengan kicap, serbuk kunyit dan garam selama 1 jam. Rebus ayam dengan santan dan bahan tumbuk. Tambah gla dan garam secukup rasa. Bila ayam setengah masak, angkat ayam dan letak di dalam penapis. Toskan bahan rebusan juga. Ketepikan.
Panaskan minyak, goreng ayam hingga kuning keemasan. Letak dalam pinggan. Goreng pula bahan rebuasan yang telah ditapis menggunakan minyak tadi. Bila sudah garing, angkat dan taburkan atas ayam tadi...Sedap sgt bahan yang digoreng tadi..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment