Friday, September 11, 2009

Menu 19 Ramadhan

Menu utama, nasi daging. Resepi dr Kak Rinn, terima kasih! Byk kali dah buat. Resepi kat SINI.



daging rebus dan hati goreng berempah serai...


ni yg buat sedap ni...air asam....





Kuih Cara Manis


Menang kami sekeluarga suka kuih ni...buat juga walau takde acuan...pakai acuan bulat kecil(jumpa kat sunday market) dan bakar kat oven je...Takpe anak2ku balik M'sia nanti kita beli acuan..ibu buat dan dapat makan puas2...
Resepi dr rumah Kak Jun tapi ceduk dr dapur Hana ( dah bersalin ke belum??) TQ!

Bahan-bahan
  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti
Cara-cara
  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
  2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..


10 comments:

cHeRyNa PiReS said...

sha pon pakai acuan bulat nieh jugak...kelakar kan...rupa macam kura2...dahla kaler ijau kuih nieh...ehehe...

tp sha lagi suka yg berlauk...pedas sket:)

ain said...

one day akak musi try nak buat kuih cara tu. pas raya nak cari acu!!hehe

tuan punya blog said...
This comment has been removed by the author.
~ f i d ~ said...

suzi, kalau bakar, rasa dia sama tak dengan yg tak bakar? terngin nak makan kuih ni jugak, tapi x dak acuan..

Suzi said...

sha,
kura2 pun kura2 lah..asal sedap hihihi...
akak blm pernah try yg berlauk...takut budak2 tak suka...

kak ain,
senang je nak buat ni kak ain...belilah acuannya nanti...puas makan.

fid,
salam ramadhan..sihat ke.
Alhamdulillah rasanya takdelah beza sgt dgn yg masak kat atas dapur tu...trylah buat, guna acuan muffin yg kecik tu ke...

~ f i d ~ said...

Alhamdullilah kitorg semua sihat, cuma sibuk sikit, selalu baca blog suzi sambil2 cuci mata tgk masakan sedap2, x sempat nak tinggal comment saja he3. ni pun kat library, lunch break, dah bulan puasa x p lunch, ada la masa luang sikit..nanti saya try pakai acuan muffin tu..

hana said...

blommmmmmmmmm!! hehehee

[-suziey-] said...

comel je kuih cara manis tu..ekekek:D bulat2..:p

Deliah's Deli said...

teringin gak buat kuih cara,smlm tgk acuan, dia dok jeling je.tp lepas raya kot baru beli.x sempat nak buat mcm2 bulan puasa ni.mkn patut2 je sebab keinginan nak makan mcm2 tu agak kurang bila bulan puasa :(

mummyseri said...

ye la kak suzie sungguh xde acuan cara tu tetap comel je ...anak kite pon suke kuih ni..