Saturday, July 19, 2008

Nasi Daging



Terliur tengok nasi ni kat FP K.Rinn membuatkan saya mencuba memasaknya. Sedap...terutama bila makan dengan air asam tu....Ni first time makan nasi ni. Saya copy-paste drpd tuan punya resepi...K.Rinn.

Bahan-bahan :
  • 3 pot beras
  • 1/2 cwn tomato puree cair - saya guna tomato segar + sos tomato
  • 1 cawan susu cair
Bahan-bahan utk stok daging :
  • 500gm daging
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 sudu besar rempah kurma
  • i camca teh lada putih
  • 1/2 camca teh serbuk jintan manis
  • 1/2 camca teh serbuk jintan putih
  • Garam secukup rasa
  • Air 5 cawan..ditambah sehingga daging lembut
* Rebus kesemua bahan di atas untuk mendapatkan air stok daging.

Bahan-bahan tumis :
  • 1/2 biji bawang besar, dimayang
  • 3 biji bawang putih, dimayang halus
  • 1 inci halia, dihiris nipis
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 sudu besar minyak/mentega untuk menumis
Cara-cara:
  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau wanginya.
  3. Masukkan beras dan kacau seketika.
  4. Tuang air stok daging secukupnya untuk menanak nasi tersebut.
  5. Bila beras agak kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau semua hingga rata dan biar nasi masak. Tutup periuk sehingga nasi betul-betul tanak. Sesekali elok dikacau nasi.
* Boleh menggunakan rice-cooker atau masak di dalam periuk di atas dapur.

Cara hidangan :
Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Atau potong daging siap-siap dalam saiz yg kecil supaya cepat empuk. Boleh dihidang dengan air asam.


Air asam :
  • Perahan air asam jawa
  • Bawang besar hiris
  • Buah tomato segar, dipotong kecil-kecil
  • Hirisan cili merah atau cili hijau
  • Belacan bakar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Perahan air limau nipis/kasturi


4 comments:

Nail Biter said...

I wish I could understand your language so I could cook some of these wonderful dishes !

Bonda Waldan said...

sgt sdp...sudah buat last sunday

Suzi said...

bonda waldan,
terima kasih mencuba...sedap kan?

Bonda Waldan said...

yup...seronok memasak skrg since dah jumpe ur blog ni...blk ni nak try yg lain2 pulak...thanx for sharing yeah...