Terliur tengok nasi ni kat FP K.Rinn membuatkan saya mencuba memasaknya. Sedap...terutama bila makan dengan air asam tu....Ni first time makan nasi ni. Saya copy-paste drpd tuan punya resepi...K.Rinn.
Bahan-bahan :
- 3 pot beras
- 1/2 cwn tomato puree cair - saya guna tomato segar + sos tomato
- 1 cawan susu cair
- 500gm daging
- 2 inci kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 sudu besar rempah kurma
- i camca teh lada putih
- 1/2 camca teh serbuk jintan manis
- 1/2 camca teh serbuk jintan putih
- Garam secukup rasa
- Air 5 cawan..ditambah sehingga daging lembut
Bahan-bahan tumis :
- 1/2 biji bawang besar, dimayang
- 3 biji bawang putih, dimayang halus
- 1 inci halia, dihiris nipis
- 2 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 sudu besar minyak/mentega untuk menumis
- Basuh beras dan toskan.
- Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau wanginya.
- Masukkan beras dan kacau seketika.
- Tuang air stok daging secukupnya untuk menanak nasi tersebut.
- Bila beras agak kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau semua hingga rata dan biar nasi masak. Tutup periuk sehingga nasi betul-betul tanak. Sesekali elok dikacau nasi.
Cara hidangan :
Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Atau potong daging siap-siap dalam saiz yg kecil supaya cepat empuk. Boleh dihidang dengan air asam.
Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Atau potong daging siap-siap dalam saiz yg kecil supaya cepat empuk. Boleh dihidang dengan air asam.
Air asam :
- Perahan air asam jawa
- Bawang besar hiris
- Buah tomato segar, dipotong kecil-kecil
- Hirisan cili merah atau cili hijau
- Belacan bakar
- Garam dan gula secukup rasa
- Perahan air limau nipis/kasturi
4 comments:
I wish I could understand your language so I could cook some of these wonderful dishes !
sgt sdp...sudah buat last sunday
bonda waldan,
terima kasih mencuba...sedap kan?
yup...seronok memasak skrg since dah jumpe ur blog ni...blk ni nak try yg lain2 pulak...thanx for sharing yeah...
Post a Comment