Sambal Belacan
Ni resepi sambal belacan resepi Hana...letak bawang dan ikan bilis...sedap. Tq Hana berkongsi resepi. Akak copy-paste dr my resipi ye...Tapi saya letak sikit je cili padi...campur sikit cili besar takut tak tahan pedas....hihihi...Guna lemon juga ganti limau kasturi...
Bahan-bahan ( 4 org mkn )
- satu mangkuk kecil chili padi
- 3-4 biji bwg merah
- setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
- 1-2 inci belacan
- garam secubit
- pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
- 2 sudu minyak masak
- limau kasturi - hana xde limau kasturi so lemon jek yg ada. tp dcadangkan lagi sedap ngan limau kasturi
Cara-cara
- Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
- Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
- Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
- ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
- SeLamaT MencuBe.
Bingka Pisang
Buat bingka pisang sikit...separuh adunan je... resepi k.zana
tapi saya ceduk dr dapur Hana juga....tq!!
tapi saya ceduk dr dapur Hana juga....tq!!
Bahan-bahan
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara-cara
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
Jus Kiwi
3 comments:
sambal belacan dgn bingka pisang tu menggoda la...lapar ni :)
Wow wow wow Suzi..meriahnya menu menu yg Suzi masak di bulan puasa ni.
Post a Comment