Tuesday, September 29, 2009

Kerabu Tomato Ikan Bilis

Buat masa akhir2 ramadhan hari...suka! dah byk kali buat... resepi dr rumah Hana. TQ Hana! Masa buat ni serai takde...so sy ganti dgn daun kesom..

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • air lemon - optional
  • pak aji - klu suka

Cara-cara

  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2 n perasakan ngan garam n gula. Klu nk lebih masam bleh letak air lemon.
  2. Dah siap!! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube...





6 comments:

Suziey Ahmad said...

senang banget buat kerabu ni..sama x cara kalu buat kerabu mangga or kerabu taugeh yg ade kerang tu...?

ain said...

tak pernah try buat...mcm sng aje!!!

Sasha said...

pandai jer Suzi ubahsuai resipi... hihi...

cik dila said...

salam kak suzi...salam aidilfitri...(tak lewat sgt kan..;))

sukenye kerabu,tak kire kerabu apa...
ari tu kebetulan ayah tanam tomato, buat jgkla kerabu tomato tp yg masih muda..so,rangup2 je bile kunyah...

Deliah's Deli said...

yg ni lagi sodap :)

Anonymous said...

Esh sedapnye tgk kerabu tomato ikan milis nie... orang pantang leh makan tomato tak sebenarnye kak?