Friday, July 18, 2008

Pau Inti Kaya


Pau

Selalu buat pau memang guna resepi ni...berpandukan resepi K.Rinn, tapi dah ubah sikit.
Bawa bekal pergi melawat muzium Adelaide kemarin...jalan2 cuti sekolah....

Bahan2:
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 peket dried yis (7 gm)
  • 75 gm gula
  • 50 gm minyak masak
  • 230 gm air

Cara2:-
  1. Masukkan semua bahan ke dalam bread machine tunggu hingga doh siap.
  2. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang angin.
  3. Bulatkan adunan ikut saiz yg dikehendaki dan rehatkannya 10-15 min.
  4. Panaskan kukusan. Letakkan inti dalam doh dan tutup rapat.
  5. Lampik dengan baking paper yg digunting mengikut saiz pau atau dengan daun pisang lagi bagus.
  6. Biarkan pau naik selama 1/2 jam dan kukus selama 10 minit, jgn terlalu lama.





Kaya

  • 300 gm gula
  • 125 ml air panas
  • 3 biji telur
  • 300ml santan
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 2 helai daun pandan - takde pun takpe
  • 1 sudu merjerin - untuk kilatkan
Cara2:-
  1. Sediakan gula hangus, ambil 100gm gula dan hanguskan. Tutup api dan masukkan air panas kemudian masak semula hingga pekat .
  2. Kacau baki gula dan telur, masukkan santan. Tapiskan, kemudian tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan tersebut.
  3. Bubuh daun pandan dan masak dengan api perlahan. Sentiasa kacau sehingga pekat. Masukkan marjerin dan kacau hingga berkilat.

4 comments:

Siti Khuzaimah said...

Saya pun baru buat pau kelmarin..teringin sgt2...pun guna tepung biasa aje tp jadik paunye kaler kekuningan...rasanya tepung tak sesuai..kat aussie ni ada ker jual tepung Pau?

Suzi said...

Salam,
pernah juga jadi mcm tu...tak tahu kenapa...

tepung utk pau ada jual kat kedai asian...pernah jumpa tp blm pernah beli....

Hujan iman said...

yang resepi inti kaya tue, berapa lama boleh simpan? kalau simpan dlm peti sejuk, keras x?

ctnurfadhilah@yahoo.com.my

ieyra rose said...

Sedap nye pau..nyum..nyum huhu.. sy da byak kali buat pau pakai tepung gndum biasa (cap satu malaysia pun boleh) tak kuning pun..putih gebu je hehe