Dapat resepi dr majalah, diubah sikit ikut bahan yg ada.
Bahan2:-
Untuk doh;
- 250 ml freshmilk/air - suam
- 2 sudu besar butter- cairkan
- 450 gm/3 cawan tepung roti
- 1 sudu besar/12 gm dried yeast
- 2 sudu besar gula caster
- 1/2 sudu teh garam
- 120 gm roasted almond-chopped - pakai kacang lain pun ok, asal pakai hezalnut
- 60 gm coklat masak- chopped @ parut
- 1 biji telur - dipukul sedikit
Cara2:-
- Satukan semua bahan kering dalam mangkuk besar dan gaul rata. Buatkan lubang ditengah dan tuangkan susu serta butter cair, kemudian uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Letakkan doh dlm mangkuk yg telah disapu sedikit minyak dan tutup dengan plastik cling/tea towel. Biarkan sehingga naik dua kali ganda (45min-1 jam).
- Atau masukkan semua bahan dalam bread machine, tunggu siap.
- Setelah naik, keluarkan dan tumbuk utk keluarkan angin dan uli dlm 2 min lg.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil 1 bhgian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan 1/2 bahan-bahan filling, kemudian gulung memanjang.
- Potong dengan ukuran 2 cm setiap satu scroll dan letak dalam dulang pembakar yg telah dialas. Ulang sehingga doh yg satu lagi.
- Tutup sekali lagi dulang dengan plastik cling dan biarkan scrolls naik dua kali ganda.
- Sapu scrolls dengan telur yg telah dipukul sedikit. Kemudian bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 C.
No comments:
Post a Comment