
Dinner semalam....
Honey soy chicken wings

Bahan2:
- 1 kg kepak ayam
- 1/3 cawan kicap manis #
- 1/3 cawan kicap masin#
- 2 sudu besar madu#
- 3-4 ulas bawang putih-cincang#
- 2 sudu makan jus lemon
- lada sulah#
- bijan
- Bersihkan kepak ayam dan lumurkan dengan jus lemon.
- Satukan bahan bertanda # dalam mangkuk besar, kacau sebati dan lumur pada ayam tadi.
- Perap ayam untuk 4-5 jam. Semalaman lagi bagus.
- Susun kepak ayam di atas dulang pembakar dan taburkan bijan.
- Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200C sehingga masak
Spaghetti goreng tomato

Bahan2:-
- 250gm spaghetti-direbus dan ditos
- 2-3 biji tomato-potong dadu
- 8-10 biji olive tanpa biji-cincang
- 1/2 biji capsicum-cincang
- 2 sudu besar oregano
- jus lemon
- bunga kobis
- daun bawang
- lada sulah
- lada hitam
- garam
- bawang besar dan bawang putih untuk ditumis
- Minyak masak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau.
- Masukkan tomato, masak hingga layu. Masukkan sayur2 lain, masak sekejap.
- Masukkan spaghetti, kacau sebati.
- Masukkan lada sulah, lada hitam, garam dan jus lemon secukup rasa serta oregano.
No comments:
Post a Comment