Bahan-bahan (8 biji):
250gm tepung roti
3.5gm (1 1/8 camt) instant yeast
50gm gula kastor
2.5gm (1/2 camt) garam
7.5gm tepung susu
25gm unsalted butter
25gm (1/2 biji) telur
130ml air
1/2 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas roti
bahan hiasan - untuk taburan atas roti
filling :
Saya letak inti kastard. Inti lain pun boleh,inti kacang merah, tuna, sardin, mixed fruits, raisins dan apa2 je.
cara-cara :-
- Masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting dough dan tunggu sehingga siap dalam 1 jam 30 min.
- Kemudian keluarkan doh dari BM dan tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin.
- Potong doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan bulat. Biarkan doh rehat selama 25 min.
- Kemudian canaikan setiap satu doh dan potong seperti gambar .
- Letakan inti di tengah dan gulungkan.
- Buat sehingga habis dan susunkan ke atas baking tray yang telah digris. Biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 - 1 jam.
- Sapukan telur ke atas roti dan taburkan bahan hiasan.
- Bakar pada suhu 190 - 200C selama 15-20 min atau sehingga keperangan.
# Untuk lebih faham rujuklah home cooking blog.
4 comments:
suzi, inti custard tu ada tak resepinya...bole saya try buat lps ni utk bekal anak jugak..ahaksss
Salam ct, resepi utk inti kastad tu saya pakai resepi cream kastad
# 1 sudu besar tepung
# 1 sudu besar tepung kastard/jagung
# 4 sudu besar gula
# 200cc(1 cup) susu segar
# 1 biji telur (L size)
# 1 sudu besar mentega
masak pekat sikit....
ops lupa caranya...tengok kat resepi ketayap....
noted, thanks.
Post a Comment