Saya buat 2 kali ganda dr resepi asal, maklumlah anak ramai
Bahan2:-
- 400g tepung roti
- 4 sudu besar gula halus
- 11/3 sudu kecil garam
- 11/3 sudu kecil dry yeast
- 240ml air suam
Cara2:-
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk, uli sehingga menjadi doh yg lembut. Atau masukkan semua bahan dalam Bread Machine.
- Bahagikan doh kpd berapa bahagian yg dikehendaki. Saya bahagi kepada 16 ..kecil2 (tukang makan pun kecil2). Tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
- Ambil sebiji canai dan gulung memanjang.
- Kemudian gentel sehingga panjang lebih kurang 24-25cm.
- Tekan pada satu bahagian hujung, biar jadi leper. Kemudian ketemukan dua hujungnya biar bercantum. Bentuk menjadi seperti donat.
- Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
- Panaskan oven sehingga 210 C. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan. Hiaslah bagel ikut selera masing2.
- Bakar bagel selama 13 minit.
No comments:
Post a Comment