Labu kuning boleh dimasak dengan macam2 cara dan khasiat pun banyak. Baru2 ni my hubby beli 2 biji labu..tengah murah katanya...sebiji dah dimasak. Buat masak lemak...cucur dan bingka. Tinggal lagi satu, tengah fikir2 nak buat apa.
BINGKA LABU )
( copy-paste je)
CUCUR LABU
BINGKA LABU )
( copy-paste je)

Bahan-bahan (Acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm)
- 5 biji telur Gred A
- 200 ml air
- 300 ml pati santan - saya guna santan dlm tin
- 200 g tepung gandum
- 180 g gula halus- saya kurangkan kpd 150 gm
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca teh esen vanilla
- 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
- Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
- Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
CUCUR LABU

Buat cucur biasa aje...rebus labu dan lecek. Masukkan gandum secukupnya...macam buat cucur pisang.
No comments:
Post a Comment