Tak tahu nak bagi nama apa....kulit nya pakai resepi apam balik...dalamnya letak krim kastad. Apa2 yg ada unsur kastad memang anak2 suka....
Bahan untuk kulit:-
- 2 cawan tepung gandum - guna tepung naik sendiri
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder- tak letak
- Sedikit pewarna kuning- tak letak
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Cream custard:-
- 1 sudu besar tepung
- 1 sudu besar tepung kastard/jagung
- 4 sudu besar gula
- 200cc(1 cup) susu segar
- 1 biji telur (L size)
- 1 sudu besar mentega/marjerin
Cara-cara:-
- Masukkan bahan bahan kering ke dalam mangkuk. Masukkan sedikit susu dan kacau supaya tidak berketul.
- Masukkan telur yg telah dipukul sedikit dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
- Bila dah siap, masukkan mentega/marjerin untuk nampak cantik berkilat.
No comments:
Post a Comment