Wednesday, December 10, 2008

Hati dan pedal ayam masak kicap

Senang dan sedap bak kata tuan punya resepi noreen@myresipi.com
Terima kasih berkongsi resepi....Noreen hanya guna hati ayam...


Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 500g hati ayam
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil cili boh- tak letak...
  • 1 labu bawang bangla (dipotong 4 atau 6)
  • 1 batang cili merah - dihiris serong
  • 1 batang cili hijau - dihiris serong- tak letak
  • 3 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
  • 1/2 sudu serbuk lada putih
  • 1 sudu makan tomato sos
  • 1 sudu makan kicap manis
  • Garam Secukup rasa

Cara-cara

  1. Bersihkan hati ayam dan lumurkan dengan serbuk ketumbar, cili boh dan serbuk kunyit. Ketepikan
  2. Panaskan minyak sedikit dan tumis bawang putih dan halia
  3. Masukkan hati ayam dan serbuk lada hitam & putih
  4. Gaulkan dan tutup kuali selama 5 minit
  5. Buka kuali dan balik2kan hati dan tutup lagi kuali selama 5 minit
  6. Kemudian buka penutup kuali dan masukkan cili hiris, bawang, tomato sos dan kicap manis
  7. Masukkan garam sedikit. Balik2kan lalu matikan api sesudah hati ayam menjadi empuk.
  8. Boleh tambahkan sedikit air jika teralu kering

6 comments:

cHeRyNa PiReS said...

favourite sha nieh kak suzi! lagik2 kalo sambal tuh merah...pedas....mule la carik nasik panas! tp time menggoreng tuh kenalah sha carik perisai...ehehe...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam kak suzi...
wah...blog ni manyak nyer makanan

hehehhe

nak kena try nih resepi2 kat blog akak nih...

al maklum ler anak dara bujang nih...
tgh belajar memasak

kekkekek

azreen said...

wah mmg senang dan sedapla suzi....sesuai gitu...hehehe

Miim said...

salam ziarah,

waa...kenyang perut masuk blog nih. Mcm2 mknn ada. Teringin nk try potato bread, nmpk sedap. Agak2 kalau dh sejuk dia lembut lg tak?

Suzi said...

salam...

sha...
akak pun suka pedas2...tapi malas nak blend cili hihihi....nenek akak dia rebus dulu hati n pedal tu jadi tak meletuplah...

yanie...
bagus...jgn jadi mcm akak dah kahwin baru terhegeh2 belajar masak...nasib baik dpt husband yg tak kisah kalau tak..haru...

azreen..
sedap...tak cata...buat nanti ye... :)


miim...
InsyaAllah tak keras roti tu...setakat ni ok je...walau dah sejuk...cubalah....

Shais said...

berselera sungguh tengok pedal nie...:)