Tuesday, August 5, 2008

KUIH BAKAR/KEMBOJA/BINGKA


Bingka lagi...kali ni ambil resepi ni drp mamafami fotopages. Suka sebab kurang manis.
Resepi asal: yaty DC


Bahan-bahan:-
  • 1/2 cawan jus pandan
  • 1 1/2 cawan santan
  • 3 biji telur
  • 3/4 - 1 cawan gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan utk hiasan

Cara-cara:-

  1. Masukkan semua bahan kecuali bijan ke dalam blender dan blend.
  2. Kemudian masukkan ke dalam acuan pembakar.
  3. Tabur bijan.
  4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu180C selama 1/2-1 jam

# saya gunakan pandan paste + air sebagai ganti jus pandan
#
saya pakai acuan yg belubang dan buat 2 adunan
# tidak guna pewarna coz pandan paste dah warna hijau.

3 comments:

MamaFaMi said...

Lawanya kuih bakar Suzi ni... Ma hari tu buat, ada terhitam sikit. Tak apalah, selesai juga! Hehehe..

Tie said...

Akak memang suka kuih bakar ni ..budak2 pun suka..nanti nak cuba buatlah..

Suzi said...

salam...
mamafami...akak, saya sukalah kuih ni kurang manis. tima utk ilmu sup bunjut tu...

=============================
kak tie, cubalah senang je lagi pun...