
Bahna-bahan:
- 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
- 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO #guna serbuk lada hitam shj
- 1 sudu teh serbuk cili # ganti dgn serbuk pati ayam
- 1 biji putih telur - dikocok
- Tepung gandum secukupnya untuk salut #guna nestum yg dikisar.
- Garam
Cara-cara
- Kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
- Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
- Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
- Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
- Goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
- Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.

2 comments:
adoiii.lapar...
balik keje nak try wat nie...terima kasih menjadi sumber ilham
cik puan mr shaiful,
sama2...dah try blm?
Post a Comment