Assalamualaikum semua. Dah lunch?Alhamdulillah kami dah kenyang dah. Hubby pun dah pergi ofis semula. Itulah kebaikan ofis dekat, boleh lunch kat rumah...kan? Rajinlah sikit isteri dia ni nak masak hehehe...Inilah menu lunch kami, tomyam campur, ikan cencaru bakar, ulam pucuk gajus dan kacang botol serta tak lupa sambal belacan. Terangkat!

TOMYAM CAMPUR
Bahan-bahan:
Cara-cara:
Bahan-bahan:
- Serai
- Daun limau purut
- Lengkuas
- Limau nipis
- Cili api
- Tomato
- Paste Tomyam
- daging
- udang
- sotong
- bawang besar-potong bulat
- bawang putih
- garam
- sos ikan
Cara-cara:
- Rebus daun limau purut, serai, bawang dan lengkuas hingga mendidih dan naik bau.
- Masukkan paste tomyam
- Masukkan garam dan sos ikan.
- Masukkan daging dan masak sekejap.
- Kemudian baru masukkan udang dan sotong.
- Masukkan pula tomato dan cili api
- Akhir sekali perahkan jus limau nipis.
- Sedia untuk dihidang.

Cicah denga sambal belacan. My hubby orang bandar, masa makan pucuk gajus, dia tanya, ni daun apa? Mcm daun pelam je...hehehe. Padahal dia yg beria suruh beli masa kat pasar hari tu. Agaknya dia tahu itu untuk ulam tapi tak tahu daun apa...


4 comments:
wahh..sedapnya cencaru bakar ngan tom yam....
uish...suzi..sedapnyer lauk hari ni..kalo ada tetamu datang, mesti tak larat nk bawak perut balik..hahaha...
salam suzi...rajen update blog skrang ni...sy plak x terhambat komen..hehehehe :) *cucur udang bwh sinun menambat kalbu la :))))
mas, sedap..lg2 kalau ikan yg segar.
noorma, tinggal je perut hehehe...
deliah, jgn tegur2...kena sampuk hantu rajin update sekarang ni hehehe...
Post a Comment