
Bahan-bahan:
- 100 gm daging-dipotong dan direbus
- 1 1/2 sm halia*
- 2 labu bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 1 1/2 sm kunyit hidup*
- 2 1/2 sm belacan*
- 20 tangkai cili kering*
- 1 1/2 sm lengkuas-diketuk
- 2 batang serai-diketuk
- 1 cawan air asam jawa
- 5 helai daun limau purut
- sedikit minyak dan air
- Garam secukup rasa.
bahan bertanda * - dikisar
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dan tuiskan semua bahan yang dikisar hingga garing dan naik bau.
- Masukkan air asam jawa, sedikit air, daging yang telah direbusberserta air rebusan, lengkuas, serai dan garam,
- Setelah mendidih, masukkan pula daun limau purut.
- Kalau suka boleh masukkan ubi kentang. (- sy masukkan karot dan terung)

1 comment:
Sedap ni..zureen belum pernah cuba masak daging masak asam pedas begini..
Post a Comment