Sunday, December 12, 2010

SIAKAP BERSOS ASAM JAWA

Siakap bersos asam jawa ni dah tak ingat dah masak bila. Resepi dr dapur UMMI Kuantan. Tapi resepi asal dari Leen Cetusan selera. Terima kasih ye berkongsi resepi. Sedap juga resepi ni. Penyediaannya pun simple je.



SIAKAP BERSOS ASAM JAWA

Sumber: Leen Cetusan Selera

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor Ikan Siakap
  • 1-2 labu Bawang Besar **
  • 4-5 ulas Bawang Putih **
  • Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
  • (tapi leen belasah semua sebiji)
  • 7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
** - Bahan dicincang kasar.
  • 1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
  • 125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
  • Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:-
  1. kan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
  2. Tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau (Leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
  3. Masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
  4. Bila dah didih dan cukup semua rasa, (Leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu), dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. Tuang atas ikan tadi. Sedia dihidang...
nota: lainkali leen nak tambah tomato cincang atau nenas... mesti lagi sedapppp!...



# nak sambung berkemas. mlm ni balik KG!

2 comments:

Yat Maria said...

salam suzi,

ikan memang sedap makan ngan nasi panas..ada sambal lagilah bertambah nasiknya :)

Chik Mimi said...

Assalam suzi cayang,terliur tgk ikan siakap tu