Cekodok roti untuk minum petang semalam. Resepi ringkas dan mudah. Dapat idea dr blog Fiza Nordin semalam, tapi ubahsuai resepi mengikut bahan-bahan yg ada. Ikut resepi kat SINI. Terima kasih ye.Sesuai juga untuk sarapan.
Bahan-bahan:
- ikan bilis
- telur
- kentang - potong dadu
- carrot - potong dadu
- bawang besar- potong dadu
- tepung
- roti keping -carik2kan atau potong dadu/kecil
- garam
- serbuk kunyit
- air panas
Cara-cara:
Pecah telur dan masukkan ikan blis, kentang, carrot, bawang besar. Gaul sebati. Lepas tu masukkan roti yg telahdicarik-carikan, tepung sebuk kunyit dan air panas. Gaul lagi hingga sebati. Biarkan seketika. Panaskan minyak
dalam kuali dan goreng sehingga garing.
Antara petua, gunakan air yg betul-betul panas (baru mendidih) untuk menghasilkan cekodok roti yg lembut dan tahan lama kelembutannya, insyaAllah. Adunan pula jangan terlalu cair atau keras, sesuai untuk di jemput masuk ke kuali untuk digoreng.
3 comments:
kalau xtau nk msk apa kan, mesti wat cucur je utk bekfes.. tp lajuu je semua makan. hehe
Wahhhh menyelerakannnn. Nnt nak cuba laaa.
wow sedapnya, nak terai lah
Post a Comment