Lauk lunch dan dinner semalam. Sedap. Anak-anak ratah je ayam ni... Resepi ceduk dr dapur Hana. TQ berkongsi resepi....
Bahan-bahan
- 8-10 ketul kepak ayam - sy guna semua bahagian ayam. tapi yg posing peha je hehehe...
- 4cm halia - parut
- 4 ulas bawang putih - parut
- 1 sudu besar madu - leh add
- 1 sudu besar gula perang - hana x ltk tp lebihkan madu
- 1 sudu kecil blackpepper
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 ½ sudu besar mayonis
- Butter@minyak zaitun@minyak masak
- garam
- Basuh bersih kepak ayam. Ketepikan.
- Gaul kepak ayam dengan semua bahan kecuali minyak zaitun@butter. Perap 4jam atau lebih. Seeloknyer semalaman.
- Panaskan oven suhu 180. Alaskan loyang dengan aluminium foil.
- Susun kepak ayam dan renjis2kan dengan minyak zaitun atau letak sedikit butter di atas ayam.
- Bakar selama 45min-1jam atau hingga keperangan.
4 comments:
meliurkan... ahhaksss
kecur airliur dibuatnya... 4 ketul tu pun kakchik boleh habiskan.
hi kak lama tak jenguk resepi akak.. kekekekek sejak balik msia ni jarang tengok update resepi kekekeke
salam suzi :) rasenyr kalau kepak jer anak2 x puas makan..biasanyr diaorg suka drumstick atau drummmet kan...ermmmm, sedap3x!
Post a Comment