
Rsepi dr noreen kat UK nun...terima kasih noreen...
Masa makan hubby tanya...ayam ni letak sambal apa?...sedaplah...
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
- garam secukup rasa
Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
- 3 tangkai cili merah/hidup
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk paprika
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 cawan hirisan daun ketumbar - ganti dgn serbuk ketumbar ....kira acilah kot ye..hihihi
- 1/4 cawan minyak zaitun
- jus lemon - dari 1/2 biji lemon
Bahan2 sampingan:
- daun salad - disiat kasar
- timun & buah tomato - dihiris
- ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
- lemon - dipotong berbaji
- sedikit daun pudina
cara:
- lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya
- perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk
- keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik
- letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak
- sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
- setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan
2 comments:
wah nanti bleh tryla...husb suzi kate sedapkan...hehehe
try jgn tak try...saya pun rasa sedap....
Post a Comment