Thursday, July 1, 2010

Cupcakes dan Asam Pedas Ikan Pari

Asam Pedas Ikan Pari




Ni dia lauk lunch hari ni Asam Pedas Ikan Pari. Kawan dia telur dadar ala shiela rusly dan sawi goreng sos tiram dgn udang. Resepi asam pedas ni ambil dari Fp Kak Hanieliza. Terima kasih Kak Liza. Sy copy paste ye... Kali ni sy tak letak bendir sbb takde dalam stok sy tambah letak belacan sikit.



Bahan
500 gm ikan pari [bersihkan]
10 biji bendir
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
5 tangkai daun kesum
4 s/b minyak masak
garam

Bahan mesin
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.





Chocolate Cupcakes

Hari Isnin hari tu tetiba je dtg mood nak baking...so, try buat resepi ni. Dapat resepi ni dr dapur kak nor . Yummy...laris je....Resepi dalam english, sy pun malas juga nak translate...hehehe...copy paste ye Kak Nor. Terima kasih banyak-banyak...


Chocolate Cupcakes


1 1/3 cups plain flour
1/4 teaspoon baking soda
2 teaspoons baking powder
3/4 cup dutch-process cocoa
75g butter-melt
1/4 teaspoon salt
1 1/2 cups white sugar
2 eggs
3/4 teaspoon vanilla extract
1 cup milk

Choc chips (optional)

1. Preheat oven to 175 degrees C (350 F). Line muffin tins with cases.
2. Sift together the flour, baking powder, baking soda, cocoa and salt.
3. Add in the sugar and mix well .Set aside.
4. In a large bowl, mix the melt butter and milk. Add the eggs and mix well. Stir in the vanilla.
5. Add the flour mixture into the liquid mixture. Mix well.
6. Fill the muffin tins 3/4 full. Bake for 15-20 minutes or until a skewer comes out clean.
Leave to cool in tins for at least 10 minutes, decorate when completely cool.





4 comments:

ain said...

salam su...sedapnya ikan pari asam pedas su tu. kak ain nak semangkuk la, dapur akak tgh tutup utk seminggu dua ni. mmg tak msk.

psst...muffin tu pun nmpak yummy!!

Deliah's Deli said...

salam suzi..br smlm mkn asam pedas tp tgk suzi punya asam pedas terasa mcm nak mkn asam pedas lagi! :)

Suzi said...

kak ain, amboi seronoklah ye...cuti2 ke?

deliah,asam pedas tu kegemaran sy...hari2 pun takpe hehehe....

GreenJade said...

asam pedah ohhh..my feveret nih..tetibe basah2 tekak nih hik3