Tuesday, August 3, 2010

Nasi Lobak Merah


Resepi sy ceduk dr dapur Kak Nor...Kak Nor pula ambil dr dapur Ayu S'pore . Bila masak mcm ni barulah anak-anak makan karot tu sebab takleh nak elak lg dah hehehe...Terima kasih berkongsi resepi. :)

Bahan-bahan:
  • 1kg beras beriani -
  • 6 biji lada hijau dipecah2
  • 1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2-(saya gunakan serbuk aje)
  • 1 cawan minyak kacang ~ k.nor guna minyak bunga
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 3 batang lobak diparut
  • 300g buah tomato dipotong halus
  • *6 biji bawang putih ditumbuk halus
  • *2cm halia ditumbuk halus
  • 2 biji bawang besar dihirs
  • 4cm kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkeh
  • garam

Cara-cara:
Sukat air 1, 100ml lalu ketepikan dulu. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing, lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak.

* sy masak separuh je....dan pakai beras biasa je...

6 comments:

Tie said...

Betul tu. Kak tie biasa kalau masak parut je carrot .. budak-budak memang kena makan.

Nasi goreng gitu sedap kan...

ain said...

salam su. apa kabar? lama tak jengah blog su ni. nak ns karot sikit. akak tak tau nak msk aper lunch ni.huhu

indahhouse said...

salam kak suzie,
bagusnya nasi carrot ni. my hubby pulak suka carrot. cantik, special. skali nampak mcm nasi minyak pulak.

Deliah's Deli said...

salam suzi..cantik n nmpak sedap nasi carrot ni..lapar, lum mkn lunch lgi ni-bak skit :)

Suzi said...

kak tie,
ada satu lg cara main potong dadu kecil/cicang je karot tu...yg mcm tu anak2 sy masih boleh kuis2 ketepi karot tu...

kak ain,
salam. tulah lama nya tak nampak kak ain di maya ni...bz ke? sihat?


nurindah,
salam. tulah...cuma hasiat lebih sbb ada karot...

deliah,
salam. bz ke?...lambat lunch...

GreenJade said...

owhh akok cyg..arini jugak saye masak nasik nih..lapor le plak :D