Kuih raya pertama tahun ni...buat pun sbb nak bawa balik kg , takde apa nak bawa. Tapi byk dah kena mkn oleh anak2. My hubby cakap baguslah buat ada org mkn sbb memang buat utk bg org mkn pun...mmmm. Tulah antara sbb sy tak buat kuih raya awal2. Maunya habis dulu sebelum raya . Sebelum ni ada beli 2 jenis kuih raya...satu hari terus habis satu bekas huhuhu.... Resepi biskut dahlia ni dr Cik Mat Gebu...Klik SINI. Terima CMG berkonsi resepi ye...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 300 g mentega
- 160 g gula aising (mat guna 140 g)
- 2 kuning telur
- 1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
- 240 g tepung gandum*
- 100 g tepung jagung*
- 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
- Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan - guna ceri hijau...
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.