Anak2 cukup suka kuih ni. Selalu ketayap berinti kelapa...tapi kalau dah habis stok kelapa parut...pakai inti cream castard je. Kat sini kelapa parutnya beli yg frozen jelah. Tupun kat kedai asian glossary je selalu ada...jarang2 pergi sana.
Bahan-bahan:
Untuk kulit:
(mamafami)
- 2 cawan santan
- 3 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar minyak masak
- secubit garam
- pewarna hijau
Cara-cara:-
1. Satukan semua bahan dalam blender, blend hingga sebati.
2. Rehatkan lebih kurang 15 minit
3. Letakkan sesenduk adunan dalam pan yg telah disapu minyak.Masak dengan api sederhana, dalam 2-3 minit.
4. Setelah angkat masukkan inti dan gulung kemas. Ulang sampai habis adunan.
Cream custard:-
- 1 sudu besar tepung
- 1 sudu besar tepung kastard/jagung
- 4 sudu besar gula
- 200cc(1 cup) susu segar
- 1 biji telur (L size)
- 1 sudu besar mentega
Cara-cara:-
- Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan sedikit susu dan kacau supaya tidak berketul.
- Masukkan telur yg telah dipukul sedikit dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
- Bila dah siap, masukkan mentega untuk nampak cantik berkilat.