Wednesday, September 30, 2009

Ayam Masak Merah Bermadu

Lauk utama kami hari ni. Resepi dr dapur Kak Nor Trg. Sedap. Kena dengan selera kami. Cuma sy ganti cili mesin dengan sos cili manis sbb anak2 tak tahan pedas. Terima kasih kak Nor berkongsi resepi, sy copy-paste ye kak...
Sy makan dengan nasi kuning.

Bahan:
  • 1/2 ekor ayam ~ dipotong dan toskan
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 3 labu bawang besar ~ diblend
  • 3 ulas bawang putih ~ diblend
  • 1/2 in halia ~ diblend
  • garam
  • 3 sudu besar madu
  • air asam jawa/tomato sos
  • 1 sudu besar kicap manis
  • air secukupnya
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
  • minyak


Cara2:
  1. Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam. Perap sekejap dan goreng 3/4 masak. Ketepikan.
  2. Tumiskan cili mesin hingga garing dan masukkan bahan yg diblend. Kacau.
  3. Bila bahan2 tumis dah garing, masukkan 1/2 gelas air . Tujuan masukkan air ni utk nak bagi rempah2 tumis tu pecah minyak dgn elok.
  4. Masukkan garam dan masak hingga tumisan garing dan pecah minyak.
  5. Masukkan kicap dan 1 gelas air lagi. Masak hingga mendidih barulah dimasukkan air asam jawa/sos tomato.
  6. Sentiasa gunakan api yg sederhana dan jgn sekali2 kerana nak cepat dibuka api yg besar. Memang kuah kita kering tp rempah2 tu kurang 'masak'.
  7. Masak lah hingga kuah hampir pekat baru la dimasukkan madu. Gaul sebati.
  8. Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam masak dan kuah pekat.
  9. Masukkan bawang yg dipotong bulat, kacau2 kejap dan padamkan api.
  10. Hidangkan dgn nasi putih. Boleh gak dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak dll..



Cok Bantal

Semalam buat roti jala, makan dengan kuah durian( guna lempuklah). Kuahnya masih berbaki, jadi teringatlah nak buat cok bantal.

roti jala semalam...



dah ramai kawan2 yg buat cok bantal ni...resepi dr MommaMia@myresipi.com. Terima kasih berkongsi resepi,sy minta izin copy-paste ye...Sedap!!, lebih kurang mcm cakoi....mcm donat pun ada gak...Asal resepinya makan dengan sambal bilis.


Bahan-bahan ( 4-5 org makan )

  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
  • Bahan - Bahan Sambal Bilis
  • 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
  • 1 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
  • 4-5 sudu cili boh
  • 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
  • ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
  • Garam dan Gula secukupnya

Cara-cara

  1. Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
  2. Untuk Sambal Bilis : Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)
  3. *Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.



Kali ni kami mkn dengan kuah durian , lain kali blh try mkn dengan sambl ikan bilis pulak...dengan sambal sardin pun ok kot...



Tuesday, September 29, 2009

Puding Buih

Ni pun sama..menu di akhir2 Ramadhan hari tu...Resepi dr dapur Kak Nor...TQ Kak Nor!


Bahan2:

* 1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
* 1.75 liter air
* 9 sudu besar gula
* 1 helai daun pandan ~ disimpul
* 6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
* 1 tin fruit cocktail ~ optional
* pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

* UTK KUAH
* 1 tin susu cair
* 2 tin air (guna tin susu cair)
* 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
* 2 sudu besar tepung kastard
* 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
* 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
* 1/2 sudu kecil garam

cara2:

1. Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
2. Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
3. Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
4. UTK MEMBUAT KUAH:
5. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
6. Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
7.
**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..





Kerabu Tomato Ikan Bilis

Buat masa akhir2 ramadhan hari...suka! dah byk kali buat... resepi dr rumah Hana. TQ Hana! Masa buat ni serai takde...so sy ganti dgn daun kesom..

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • air lemon - optional
  • pak aji - klu suka

Cara-cara

  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2 n perasakan ngan garam n gula. Klu nk lebih masam bleh letak air lemon.
  2. Dah siap!! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube...





Monday, September 28, 2009

Selamat Hari Lahir....

happy belated Birthday to Kak Dr.Inahar dan happy birthday to seri....
Semoga sentiasa dirahmati Allah SWT...






Friday, September 25, 2009

Cerita 1 Syawal 1430H

Salam aidilfitri semua....masih makan biskut raya ke? Lamanya tak update blog...sibuk beraya? taklah. Saya kat sini hanya beraya pada satu Syawal je...lepas tu aktiviti terus mcm biasa...anak2 bersekolah, suami ke uni. Minggu depan barulah anak mula bercuti utk 2 minggu.

Meriah ke raya?...meriah....bermula pada malam raya, sy dijemput berbuka puasa di rumah kawan(terima kasih liza dan nizam)..dalam masa menuggu keputusan tarikh raya tu kami dah mula buat kuah kacang (macam yakin je raya.. hihihi). Kami sebenarnya di bahagi2 tugas masak utk majlis rumah terbuka dan akikah pada keesokan harinya. Dalam 9.40 mlm barulah tahu keputusan(boleh baca sini utk cerita pasal keputusan tarikh raya)...terus buat takbir raya. Seronok bersama kawan2 takdelah pulak rasa sedih pun masa tu...memang sepatutnya kita tak boleh sedih2..kan? Hari raya kita dituntut bergembira...meraikan kemenangan kita...

Esoknya kami bersembahyang raya di Masjid Al Khalil, walaupun dah bangun awal, lambat juga kami sampai kat masjid...menyiapkan diaorg berempat tu huhuhuhu...


sedang mencari parking...jenuh...jauh kami parking.



suasana diperkarangan masjid. Hubby terpaksa sembahyang kat luar sbb dtg lambat...sy pun sama...mcm2 bangsa ada..berpegang dengan satu kalimah...


Nak pulak org ni bergambar dengan Iman danIsmail...tq! Baju kami tahun ni bertemakan warna hijau...terima kasih kat famili kat Trg sbb sudi belikan baju dan hatar. Sehari sebelum raya sampai.


masjid semasa kami nak balik....

Bertolak dr masjid terus kami ke rumah terbuka yg pertama....(terima kasih Dr. Badrul dan Muliati). Majis rumah terbuka ni seklai dgn akikah ...

macam2 ada....kebanyakan ni kami masak gotong royong ikut pembahagian tugas. Pasal makanan dah tak rindu tanahair sangat...yg dirindui adalah suasana bersama kaum keluarga...

kenangan dengan kawan2...

Selepas beraya di rumah pertama ni kami terpaksa terus balik ke rumah sbb my hubby sakit kaki...dah tak tahan sangat. So, cancellah beraya utk rumah seterusnya. Esoknya kaki hubby tapak kaki hubby membengkak sampai tak boleh nak berjalan....risau juga ungatkan kena gout. Pergi jumpa doktor, dia ckp hanya terseliuh je....Alhamdulillah ....kini hampir sembuh sepenuh nya.

Beraya akan berterusan esok...ada beberapa rumah terbuka yg bakal diserbu....



Sunday, September 20, 2009

Hari Ini Hari Raya!!!! Salam Aidilfitri....

Berikut adalah laporan anak bulan Syawal di Australia...

-------------

Salah Sukkarieh (MCW member) Sydney Australia reported: Not Seen
It was too cloudy in Sydney to observe the moon.

Engr Manzoor A Mian (MCW member) Melbourne Australia reported: Not Seen
I wish to inform you that Shawal crescent has not been sighted in Melbourne Sydney, and Brisbane of Australia so far on 19 Sep. 2009 Saturday evening. We are still waiting results from Darwin and Perth in next two hour. I shall update you again in 2 hrs.

Engr Manzoor A Mian (MCW member) from Australia reported: Seen in Western Australia
I wish to inform you again that Shawal crescent has been sighted in Australia, Port Hedland (Western Australia) Therefore there will be Eid in whole Australia tomorrow 20th sep 2009 Sunday InshaAllah.

http://moonsighting.com/1430shw.html

http://crescentwatch-australia.alghazzali.org/?p=107

EID MUBARAK EVERYONE IN AUSTRALIA!!!