Sunday, November 30, 2008

Sekadar catatan...

Hari minggu ini kami tak ke mana2 coz my hubby takde di rumah. Alhamdulillah Allah dah pilih my hubby kali ni utk khuruj(keluar) 3 hari setelah tidak khuruj sejak Ramadhan hari tu. Semoga ia membawa keberkatan buat dia, kami dan umat seluruh alam. My hubby ada cerita kat SINI.
So, bila hubby dah takde masak pun cincai jelah..hihihi. Bagus juga sesekali berjauhan..memupuk rindu....makin rindu akan makin bertambah sayang....kan?


Ni dia dinner kami anak beranak...anak2 suka aje... ayam goreng namanya chicken wing berempah. Tengok resepi kat dapur Noreen UK...saya cuma tambah sikit je. Untuk sarapan...makan roti dan apam dan lunch...roti canai segera dgn daging goreng kunyit... :)


Hari Khamis hari tu hubby berjumpa dan berbincang dgn cikgu Iman, Ms Anne mengenai perkembangan Iman. Mulai tahun depan Iman akan pindah ke school yg dekat dgn rumah..sama school dgn Ismail dan Sumaiyyah coz dia dah tamat NAP(New Arrival Program). Ms Anne ada cakap yg dah ada org tengok Iman pasal disleksianya...dah test...dan tahap disleksia Iman tak perlukan dia masuk ke kelas khas. Katanya lagi Iman ni budak baik...taat...Sampai je school dia akan buat semua rutin yg perlu diselesaikan barulah pergi main dgn kawan2. Cuma belajar dia memang slow tapi ramai juga kawan dia yg slow mcm dia. Kata Ms Anne, yg penting sekarang peranan kami selaku perents Iman..bykkan latihan kat rumah. Tentulah tugas tu lebih kepada saya..my hubby dah cukup sibuk dgn studynya...Kalau ada kawan2 yang ada pengalaman dan cara nak latih anak2 disleksia...jomlah kongsi. Bagi saya sekarang...malam2 selalu luangkan sikit masa utk dengar dia baca buku ceritanya....dan bykkan latihan menulis. Bab menulis ni kena byk sabar sebab Iman selalu akan terbalik tulis huruf dan nombor. Kadang2 kesalahan yg sama. Nak tegur pun kena betul caranya...nanti dia putus asa...langsung taknak buat. Bab mengaji Al Quran...saya serah kat hubby. Dgn saya dia akan main2....my hubby tekankan kaedah menghafal terutama bacaan dalam solat. Memang kena byk sabar dgn Iman ni (walaupun kadang2 saya ni kurang sabar)...kalau suara tinggi sikit dia akan menangis...terus tak nak buat...mmmmm.


Ni salah satu hasil kerja Iman...saje2 dia buat. Tengah rajin memang tanpa disuruh dia akan buat. Rasanya ni hasil setelah 2 kali perbetulkan. Tengoklah nombor 76 dan 86... 6 nya masih terbalik...Dan tulisan dia memang tak cantik....


Macam saya pernah cakap dulu...kat sini kami tak risau sangat sebab cara belajarnya yg santai dan jumlah murid setiap kelas pun sedikit...max 20 org satu kelas rasanya. So, cikgu pun boleh tumpu pada seseorg murid lebih sikit. Kat Malaysia nanti....dgn jumlah murid yg ramai dan cara belajarnya....Apa2 pun sebagai parents dah tentu kami usaha dan doakan yg terbaik utk anak2. Yang paling penting diaorg jadi anak soleh dan solehah...

Daging Goreng Sos Cendawan

Resepi ni ambil idea dr satu majalah tu...Suka masak lauk2 mcm ni kalau semua dah lapar sangat....cepat dan tak payah nak masak sayur lagi dah....Famili pun suka lauk2 mcm ni....

Bahan:
  • 650 gm daging potong kecil - elok kalau daging steak.
  • 1/3 cup sos cendawan - campurlah dgn kicap kalau suka...
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 3 tsp parutan halia segar
  • 2 tbsp minyak masak
  • seikat sawi - potong
  • 1 batang karot - potong halus mcm btg mancis
  • daun bawang
  • minyak bijan
Cara-cara:
  1. Perapkan daging dgn sos, bwg putih dan halia sekurang2nya 15 minit.
  2. Panaskan minyak dan goreng daging. Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali yg sama masukkan karot...biarkan sekejap...kemudian masukkan sawi dan daging serta sedikit air. Kalau ada stok ayam blh letak stok ayam. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan daun bawang dan minyak bijan....
  5. Hidang dgn nasi panas.....Kalaunak pedas bolehlah letak hirisan cili....

Tag dr MAMA ANIS yg berkurun diperap...

Tag ni dprt dr MAMA ANIS sejak seblm raya puasa lagi...terperap lama. Dah nak jadi budu agaknya hihihi. Takpe MA, budu boleh buka selera kihkihkih...Sori ye MA....

Top 10 most favourite food:
  1. Bi hun tomyam
  2. Laksa Terengganu
  3. Laksa Penang
  4. Nasi kerabu
  5. Nasi dagang
  6. Keropok Lekor
  7. Nasi Lemak
  8. Nasi Beriyani
  9. Lauk pauk kg
  10. Kuih2 Tradisional
10 things i love to do:

  1. window shopping
  2. garage sale
  3. tengok dvd
  4. layan anak2 dan suami
  5. blogging
  6. duduk2 rileks
  7. pergi majlis makan2...
  8. makan angin
  9. masak

5 types of guys I adore:
  1. Beriman
  2. Penyayang dan romantik
  3. boleh memimpin
  4. memahami
  5. tidak ego
  6. memahami

5 things i love doing when I'm emo:

1. diam
2. masuk bilik
3. nangis
4.buat2 sibuk
5. makan....huhuhu...


5 things I love doing when I'm happy:
  1. belanja orang
  2. rajin semacam
  3. ceria sokmo
  4. sengih memanjang
  5. peramah semacam
10 ways to win my heart:
  1. caring
  2. loving
  3. pandai memujuk
  4. ikhlas
  5. pandai buat lawak
  6. tidak mengongkong
  7. penyabar
  8. tidak merokok
  9. tidak menipu
  10. setia


My top 5 most favourite junk food:

1. coklat
2. ais krim
3. kerepek kentang
4. pisang goreng
5. keropok lekor

5 things I wish it could happen:
  1. Dapat miliki rumah dan kereta tanpa berhutang
  2. Dapat byk buat korban utk agama
  3. Dapat gi honeymoon seperti yg dirancag
  4. Miliki rumah yg ada back yard yg besar
  5. Moga hubby dapat tamat PHDnya tanpa masalah

My top-10 recently most addicted songs:
dah lama tak dengar lagu...selalu dengar lagu my hubby je huhuhu...(acah je tu)

10 person u wish to tag:
tag ni dah perap lama ...so tak yah lah tag sape2. Tapi kalau ada yg rasa nak jawab...silakan....

Saturday, November 29, 2008

Roti naik lagi...

Minum petang semalam....roti naik dgn bubur kacang hijau. Roti ni memang sedap...lembut...Resepi Mamafami. Dah byk kali buat dan dan post...klik SINI.

Muffin Cip Choc.

Resepi ambil dr areryouri.blogspot ...senang n sedap...anak2 saya suka lagilah ada cip choc. tu...Terima kasih are berkongsi resepi...saya copy-paste dr resepi asal...


Bahan;
  • 1 biji telur gred A
  • 200ml susu segar
  • 1 sudu teh vanilla
  • 250gm tepung gandum*.....
  • 2 sudu teh serbuk penaik*...ayak
  • 1/2 sudu teh soda penaik*...
  • 175gm gula kastor
  • 90ml minyak jagung
  • 150gm cip coklat

Cara2;

1. satukan telur,susu,vanilla dlm mangkuk kecil.
2. campurkan bhn ayak+gula kastor ke dlm mangkuk besar.
3. tuang sedikit demi sedikit minyak.
4. bubuh 120gm cip coklat dan kacau sebati.
5. isikan 3/4 penuh ke dlm acuan muffin...taburkan baki cip coklat td.
6. bakar pd suhu 175C selama 30-35minit...atau hingga masak.


Friday, November 28, 2008

Pemberian....

From Tirana....seorg yg 'ulat buku' dari Kuala Lumpur...




From azza....cikgu manis di Pulau Mutiara...




Terima kasih buat kalian berdua...semoga persahabatan kita ini akan berkekalan hendaknya...Moga suatu hari nanti kita dpt bersua.... :)

Apam Indon

Tak berkeyakinan sangat nak buat apam ni sebenarnya. Sebab takde ovalette...nanti tak gebu pulak. Tapi sebab dah nak merasa juga apam ni ...lagi2 bila nampak kat dapur Hana dan kat my resipi...so buatlah jugasemalam utk minum petang. Alhamdulillah tak menghampakan. Sedap...tak cukup sebenarnya sebaba 1/2 bagi kat anak jiran yg kebetulan dtg main kat rumah....Menangis Ismail nak lagi...takpe lain kali buat lagi ye...

Sebab takde ovalette tu saya asingkan telur putih dan kuning. Telur puith tu saya pukul sampai kembang...letak cream of tartar sikit...
Lapisannya tak cantik sebab saya tersilap jangkaan masa nak letak lapisan ke 3...ingatkan dah keras rupanya blm...

Resepi saya copy-paste dr cikpuanmieza@myresipi.com

Bahan-bahan ( sebiji kek saiz 8inci & 20biji cupcake )

  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar @ santan (saya pakai susu segar je)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • pewarna

Cara-cara

  1. Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  3. Campurkan garam ke dalam susu.
  4. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
  5. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
  6. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
  7. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
  8. Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
  9. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
  10. Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
  11. Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit

Happy B'Day ...

Hari b'day seorg kawan cyber kita...Shais...seorg kreatif dalam bab jahit menjahit ni...
Saya ucapkan happy b'day to you, shais..moga hidup shais sekeluarga dalam peliharaan Allah sentiasa hendaknya....


zwani.com myspace graphic comments


terima hadiah hadiah yg tak seberapa ni... hihihi
(shais ni suka kumpul brg2 bentuk2 yg berkaitan cupcakes)





Thursday, November 27, 2008

Ayam masak kicap

Salah satu lauk kegemaran famili saya...sedap makan dgn nasi panas....

Bahan-bahan dan cara masak:
  • ayam- potong kecil
  • garam kunyit secukupnya
  • kentang - potong baji
  • minyak untuk menggoreng
Ayam digaul dgn garam serta kunyit kemudian di goreng- jgn terlalu garing
Kentang juga digoreng hingga empuk....

  • bawang besar
  • bawang putih
  • halia
3 bahan diatas dimayang
  • rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
  • kicap manis
  • rempah kurma
  • tomato potong 4
  • air
  • daun bawang
  • daun saleri
  • minyak utk menumis

Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi. Masukkan rempah tumis dan rempah kurma...goreng hingga naik minyak.
Masukkan ayam dan goreng sebentar hingga garing.
Kemudian masukkan air dan kicap. Masak hingga mendidih.
Masukkan pula tomato daun bawang, saleri dan kentang....masak hingga pekat
Kalau suka blh masukkan cili hidup....

Wednesday, November 26, 2008

Egg Benedict

Resepi mudah dan berkhasiat...terima kasih kepada tuan punya resepi
zurin@myresipi.com kerana berkongsi resepi...saya copy paste je....

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji telur
  • 2 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam

Cara-cara

1. Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
2. Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
3. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
4. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.

satu tabur black pepper dan satu lagi tabur cheese....

Baked Sandwich lagi....



Pernah post dlm ns kat SINI....tapi yg tu letak inti sardin...kali ni letak inti daging.... Dapat idea dr resepi asal kat fotopages K.Rinn. Resepi yg mudah....dan anak2 saya suka....



Bahan2 dan cara membuatnya:-


Kulit:-

  • Roti sandwich - dibuang kulit tepi dan digelek sampai nipis dan dimasukkan dalam acuan muffin/tart


Inti:-
  • Daging cincang
  • bawang besar dan bawang putih- cincang
  • sos spaggethi
  • sos tiram
  • cheese secukupnya

Masak daging cincang dalam kuali hingga warna coklat...masukkan bawang sos2 tersebut. Masak sehingga kering....Kalau suka blh tambah sayur seperti karot atau kentang dll
Nak tumis dulu bwgnya pun blh...tapi saya tak suka nanti berminyak sangat....

Masukkan inti kedlm acuan yg telah diletak roti tadi. Lepas tu tabur cheese dan bakar dalam oven sehingga cheese cair.


sebelum bakar....

Tuesday, November 25, 2008

Kuih Tiram

Kuih tiram ni resepi s_shamen@myresipi.com. Sedap...dah byk kali buat....Sebenarnya ada macam2 org panggil kuih ni...ada org panggil kuih lidah kucing, lidah buaya, lidah jin...tak tahu nama rasminya apa....Terima kasih kerana berkongsi resepi...saya minta izin copy paste je ye... :)


Bahan-bahan ( dapat banyak...boleh dapat satu tin besar kot! )

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

Makan...makan.....

Hari Sabtu hari tu ada dua majlis makan2...saya suka kalau ada makan2 ni ....bukan apa tak yah nak masak hihihi. Nilah masa rahat dari masak2 ni...
Majlis pertama...makan tengahari...majlis 4 in 1. Meraikan Ulangthn perkahwinan ke 9 pasangan Awang/Aishah dan Nizam/Mashitah serta b'day Aisyah Umairah dan Alisya. Semoga 2 pasangan itu kekal bahagia dan 2 b'day girl akan membesar jadi anak soleh...
takde pulak ambil gambar...segan pun ada...Juadah nasi ayam...bi hun sup dan mcm2 kuih muih...lompat tikam...donat...
Sebelah ptg pula ada jemputan makan kat rumah sorang lagi kawan...yg agak rapat walau baru beberapa bulan kenal. Meraikan b'day boy azan sebenarnya. Kerana tak tahu maka kami dtg dgn tgn kosong je...hish...



Untuk Azan...
Mood b'day boy pun ahri tu tak berapa baik...yelah kena kejut time tangah sedap tidur hihihi...Puas dipujuk utk rasmikan cupcakes tu....


Antara gambar yg sempat ambil.....

Iman dan Ismail cukup suka kalau cakap nak pergi sana...ada kawan dia Udin...blh main game...byk toys...memang dr pagi tu setiap 15 minit tanya bila nak pergi?...dah sampai sana main tak ingat nak makanlah... Last2 mak dan ayah yg makan2....anak2 sibuk main...





Ni pulak saje nak tunjuk...buah peach dan nectarine....buah kegemaran hubby dan anak2...cuma saya dan Ismail tak berapa mkn buah ni. Saya dgn Ismail byk persamaan dlm hal makan2 ni...muka pun org cakap sama hihihi...Musim buah dah nak mula....buah2 pun makin murah so...mampulah nak beli hihihi....Kalau tak asyik beli epal, pear, orange dan banana je....

Monday, November 24, 2008

Award bertag dr Hana....

Award comel ni dtgnya dr Hana ...terima kasih....dan saya ada tugas utk panjangkan award ni kepada 7 org ....mmmmmm...


Syarat award ini adalah seperti berikut yer :
  1. Sapa yang dapat award nih leh letak dalam blog memasing
  2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
  3. Bagi award nih kat 7 orang bertuah
  4. Tinggalkan la mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kat orang tu.....
Mereka yg bertuah ialah.....
  1. Tirana
  2. Kak Tie
  3. Shais
  4. Kak Ain
  5. Sha(cheryna)
  6. Moi
  7. Azreen

Pasta Baked


Resepi asalnya makaroni baked...dr dapur My FavouriteRecipes. Saya ubahsuai sikit...masukkan kentang dan karot parut... dan guna pasta lain....pasta bentuk bow...
Terima kasih tuan punya resepi Qaseh...saya copy-paste resepi asal ye....

Bahan-bahan:

  • 300gm makaroni
  • 100g cheese(mozarella@cheddar@mix cheese diparut)
  • garam secukup rasa
  • 100g ayam cincang
  • 1/2 bawang besar(potong dadu)
  • 2 bawang putih(cincang halus)
  • 3 biji cili padi (dicincang halus)
  • 3biji cili merah
  • 1 1/2 sudu besar serbuk kari
  • 3 biji telur
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan susu
  • Bawang goreng(utk taburan)
#saya tak letak cili dan bawang goreng....tambah dgn parutan karot dan kentang...



Cara:


Rebus makaroni sampai separuh lembut,sambil tu tumis bawang besar dan putih... kemudian masukkan serbuk kari..sampai naik minyak..tambahkan air dalam 2 sudu kalau kering. Masukkan daging dan gaul sampai masak.. masukkan cili merah dan tambah garam dalam 2 atau 3 cubit . Kemudian masukkan makaroni dan daging dalam adunan bakar kemudian gaul2 bagi rata...taburkan cheese yg dah diparut. Lepas dah siap part daging .. buat kastad pulak .Masukkan susu dalam bowl, kemudian masukkan telur.. pukul , kemudian masukkan tepung gandum .Lepas tu tapis adunan kastad dan terus keadunan makaroni dan daging tadi. Bakar dg 180 darjah dalam 30minit. Buka oven dan taburkan bawang goreng kalau tak letak pun tak per... tapi kalau letak baunya wangi sey... dan sambung bakar dalam 10minit lagi ..Lepas tu siap dan makan lah.

Rich Chocolate Moist Cake....


Resepi ni dr rumah Hana....seteleh hubby tergoda tengok kek coklat Hana bila dia tengok masa saya tengah buka blog Hana...sebagai isteri mithali(chewah...) maka saya pun dgn semangat sekali buat kek coklat tu utk hubby tersayang...hihihihi...Alhamdulillah menjadi...
Keknya tak berhias pun....
Terima kasih Hana...saya copy-paste je ye....


Bahan-bahan:

6 oz (170gm) mentega
14 oz (397gm) gula kastor
3 biji telur

Bahan2 A - dibancuh:
1 sudu teh nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate atau coffee emulco / chocolate atau coffee paste

Bahan2 B - diayak bersama:
8 oz (226gm) tepung high protein (tepung roti) - boleh juga digunakan self-raising flour atau tepung kek (hana gune tpg roti - 1st time wat kek gune tpg roti)
2 1/4 oz (64gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz (200ml) air sejuk - hana lebihkan skit sbb nk moist..pandai2 jek haku! :D
(saya pun ikut teori hana ni...)
Cara-cara
  1. griskan loyang kek saiz 9" dan lapikkan dengan parchment paper, ketepikan
  2. pukul mentega dan gula dengan mixer sehingga gebu dan kembang. apabila di angkat adunan tidak jatuh
  3. masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  4. kemudian masukkan bahan2 A tadi sambil dipukul lagi
  5. setelah itu dengan menggunakan whisker, masukkan Bahan2 B sedikit demi sedikit sambil dipusingkan whisker dengan satu arah sahaja secara perlahan2 sehingga adunan rata dan sebati
  6. masukkan air sejuk sambil di kacau lagi sehingga sebati
  7. tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan hentakkan sedikit loyang supaya mengeluarkan angin
  8. bakar pada suhu 170C selama 50-60 min atau sehingga masak. suhu bergantung pada oven masing2
  9. setelah siap keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah disapukan dengan chocolate icing
note: jika inginkan kek lagi moist bolehlah dikukuskan selama 1 1/2 jam dan tutupkan loyang kek dengan aluminium foil


#utk kali ni saya guna acuan loaf....dan tak hias pun....

Friday, November 21, 2008

Terima Kasih Semua...jom kongsi....

Penghargaan.....


drp Kak chik di kelate...
seorang lagi kawan yg baru dikenali dan semakin mersa...



Penghargaan drp adik pink butterfly....baru je kenal...


Cincin menawan ini drp cik min....cantik...kan?
sapelah tak berkenan...






Award....



drp Azza...cikgu manis dr utara semenanjung.... Untuk award ini saya nak berkongsi bersama 14 org yg menjadi follower blog saya yg tak seberapa ni...terima kasih...

Tirana # Kak Tie # Shais # Akak # Azza # Nrina # @LiYaNNuaR # Intan Rosnitta # Cik Wanie # Kak Chik # Ct_as # Sasha # Shiela # aliadijamina......






Award ni pulak drp hana jauh di Kanazawa, Jepun. Dan saya nak kongsi bersama kawan2 yg berkunjung ke blog ni...terutamanya...
Kak Ain...Moi...Intan(Perth)...Sha(cheryna)...Cik Min...Ida (perth)...Kak Long Zura...Tokma...Bozzo...Team Bionic...Syarina...Ibu Kumbang...Along (goodmorningblogger)...Pink butterfly...Yun(adelaide)...Mamasya(Brunei)..nas Uk...Aniza UK...Noorma ...Noreen UK..Hana...Ela...Fiza Nordin...akakerin.....Cik Epal..halen..Umi-e...eiba...ratna....shafa....noor dan semua yg sudi singgah kat blog saya ni..terima kasih...sudi2lah berkunjung selalu...





Ini juga drp Azza. Dan saya nak kongsi bersama kawan -kawan yg menjadi antara org terawal saya kenal masa mula2 memulakan alam blog dulu...
Ummu Sarah # Ummu Rifaei #Siti Khuzaimah # Azreen # Angriani # Diyana # UMMI # Kak Jun # Mama Anis # MamaFami # ida(merphati66)






Dan Kad terima kasih di bawah khas buat...
Kak Cik, Azza, Hana, Cik Min dan Adik Pink Butterfly...



Tag drp Adik Pink Butterfly...


Rules & Regulations :
#01; - Each player of this game starts off with 10 weird things/habits/little known facts about yourself. #02; - People who get tagged need to write a blog of their own 10 weird things/habits/little known facts as well as state this rule clearly. #03; - At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names.#04; - No tags back!

Buat adik pink butterfly...sebenarnya akak dah pernah kena tag lebihkurang mcm ni dulu...yg beza cuma bilangan...dulu 7 kali ni 10....so tambah2 yg dulu jelah ye....
  1. Paling takut ngeri tengok belon yg besar...nipis...takut pecah. Sebabnya dulu pernah main tiup belon masa sukaneka sekolah pastu pecah kena muka...terkejut ooo....
  2. Binatang paling geli..cicak. Pernah tengah syok tengok tv sambil meniarap tiba2 si cicak jatuh kat atas belakang lepas tu cicak yg panik masuk dalam baju...sampai sekarang naik bulu roma bila tengok cicak. Terbayang2 saat itu...geliiiii....
  3. Dalam zaman yg serba canggih ni saya adalah antara insan yang takde lesen kereta dan tak tahu pun bawa kereta. Keinginan ada tapi keyakinan takde. So, nak bergerak je harapkan my hubbylah. Tapi bila balik M'sia nanti rasa nak beranikan diri belajar dan ambil lesen...anak2 dah sekolah...jadi keperluanlah kot...
  4. Kerja rumah yg paling 'bercinta' nak buat...lipat dan iron kainbaju... huhuhu....Kat sini kurang sikit kerja ni coz hubby gi Uni pun pakai t-shirt je...kadang je pakai kemeja. Iman pun sama...baju sekolah dia bkn mcm kat M"sia. Uniformnya t-shirt je.
  5. Saya ni kidal orgnya. Kebykkan kerja buat pakai tgn kiri. Tapi makan tangan kananlah. Sebab dulu kecil2 selalu kena marah dgn mak kalau makan tgn kiri.
  6. Saya ni juga susah makan ubat...terutama kalau jenis air. ..lagi2 ubat batuk. Sebab tu kalau gi klinik selalu minta ubat pil je. Dulu kecil2 mak selalu tunggu time saya makan ubat kalau tak tak makanlan. Sekarang hubbylah pulak kena tunggu...hehehe....
  7. Saya tak boleh tidur dlm keadaan gelap gelita. Rasa lemas. Berlawanan dgn my hubby. Tapi dia terpaksa mengalah coz anak2 semua ikut jejak saya...
  8. Tak berapa suka laut...rasanya saya ni jenis mabuk laut...
  9. Jenis org yang senang merajuk juga tapi jarang tunjuk...kecuali kat hubby coz nak dipujuk hihihi...
  10. Dulu jenis org yg malas nak masak2 ni tapi sekarang bila dah terpaksa...jadi seronok pula masak...hihihi...

takde nak tag sape2lah kot...semua sibuk layan anak2 yg cuti sekolah hihihi...

Harap adik pink butterfly puas hati...

Bingka Kastard

Bingka kastard ni resepi Kak Liza tapi saya ambil dr Zira's FP. Terima kasih berkongsi resepi....Buat utk sarapan semalam...anak2 sukalah kuih2 mcm ni...


Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan butter cair
  • 1 tin susu cair - guna fresh milkdalam 400ml
  • 4 cawan air pandan + pewarna hijau - guna pandan paste + air
  • Sedikit bijan goreng

Cara membuat :
1. Panaskan oven 180 C selama 10 minit.
2. Gaulkan semua bahan sebati dan tapiskan.
3. Masukkan dlam loyang yg telah disapukan minyak.
4. Bakar selama 1jam pada suhu 180'C.
5. Bila dah masak taburkan bijan. Biarkan sejuk. Potong dan hidangkan

Thursday, November 20, 2008

Cream puff

Resepi dr yani@myresipi.com...tak berapa cantiklah saya punya cream puff..tapi sedap hihihi...anak2 saya cukup suka kuih ni...Untul krim kastard saya guna honey@myresipi.com tq yani dan honey berkongsi resepi.

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 100ml air
  • 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
  • 60g tepung gandum- diayak
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
  7. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  8. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  9. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  10. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
  11. Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
  12. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.


Cream custard:-
honey@myresipi.com
  • 1 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar tepung kastard/jagung
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc(1 cup) susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega

Cara-cara:-

  1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan sedikit susu dan kacau supaya tidak berketul.
  2. Masukkan telur yg telah dipukul sedikit dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
  4. Bila dah siap, masukkan mentega untuk nampak cantik berkilat.

Glaze Chicken....

Ni resepi ayam yg dimakan dgn nasi tomato dlm n3 semalam...memenuhi permintaan Hana...hihihi...
sebenarnya memang nak letak resepi ni tapi malas nak taip semalam. Resepi dr majalah receipes+...resepi asal guna lovely legs - skinless chicken drumsticks with tip of bone trimmed...so nama masakannya Glazed lovely legs....


Bahan-bahan:
  • 8 keping peha ayam
  • 1/3 cawan sos tomato
  • 1/4 cawan honey
  • 1 1/2 tbsp jus lemon
  • 3 tsp parutan halia
  • 3 tsp minyak bijan
  • 3 tsp kicap cair
  • 1/4 tsp serbuk chinese 5 spice
Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati.
  2. Perap ayam dengan bahan perapan tersebut selama sekurang2nya 20 minit...lagi lama lagi bagus....
  3. Panaskan oven pada suhu 200 C/180 C.
  4. Angkat dansusun ayam dalam tray (tinggalkan sedikit baki bahan perapan).
  5. Bakar hingga masak. Selalu balikkan dan sapukan dgn baki bahan perapan tadi.

Wednesday, November 19, 2008

Nasi Tomato

Nasi Tomato dr dapur UMMI. Resepi asalnya drp Che De Sam.
Semalam saya hanya guna beras jasmin biasa...

Bahan:-
  • 5 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
  • 1/2 cawan susu cair
  • 4 biji tomato - cincang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar marjerin/minyak sapi
  • 5 sudu besar minyak
  • garam
  • air (ikut sukatan - 5 cawan jugak)daun pandan/daun sup

Bahan Tumis:-
  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 5 ulas bawang merah - hiris
  • 1 inci halia - hiris
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum cengkih
  • 1 inci kulit kayu manis2 kuntum bunga lawang


Cara Memasak:-
Gunakan periuk nasi elektrik dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambahkan air dan biar mendidih. Masukkan beras dan daun pandan. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan-lahan. Hiaslah dengan bawang goreng dan tabur daun sup.


dinner semalam...

Kuih Gunting

Sesuai buat kunyah2 time tengok TV ke...
Saya pun kurangkan marjerin...sama mcm Hana.


Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

Sweet dinner rolls


Lagi resepi roti dr dapur Noreen di UK nun. Sedap dan lembut...
Kat dapur Noreen ni byk resepi roti yg sedap2. TQ coz berkongsi resepi, saya copy paste je...


Bahan-bahan (16 biji):
  • 3 3/4 cawan tepung roti/tepung gandum
  • 1 paket (11gm) yis - kalau takut doh berbau yis boleh dikurangkan kepada 3 camt (9gm)
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/2 cawan susu segar suam
  • 1 biji telur
  • 1/3 mentega (75gm) - pada suhu bilik - mcm biasa, saya guna minyak masak
  • 1/3 cawan (75gm) gula pasir
  • 1 camt garam

  • 1/4 cawan (55gm) mentega - pada suhu bilik

cara:
  1. masukkan kesemua bahan kecuali 1/4 cawan mentega ke dalam bread machine
  2. tekankan butang untuk doh dan biarkan sehingga doh siap
  3. selepas itu keluarkan dan letakkan doh ke atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  5. kemudian bahagian kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat lebih kurang 410gm
  6. bentukkan setiap doh tadi menjadi bulat
  7. rehatkan doh selama 10 min
  8. setelah itu ambil satu doh dan canaikan selebar 12 inci dan potongkan kepada 8 bahagian
  9. sapukan doh tadi dengan mentega (1/4 cawan) dan ambil satu keping, gulungkan dengan ketat bermula pada bahagian lebar
  10. lakukan sehingga habis dan aturkan ke atas dulang yang telah digris supaya tidak melekat
  11. tutupkan dulang tadi dengan tuala bersih atau cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45min ke 1 jam
  12. note: pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah diletakkan dulang doh tadi ke dalam oven dan letakkan 2 cawan air panas di sisi dulang. tidak perlu on kan oven
  13. setelah itu bakar pada suhu 200C selama 12 min atau sehingga masak dan keperangan
  14. keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan mentega atau olive oil supaya permukaan roti akan sentiasa lembut

note: roti nie sesuai dihidangkan bersama2 dengan mentega dan jam untuk hidangan pagi, petang dan malam

source: allrecipes

*kat resepi asal ada tunjuk gambar step by step...


makan utk minum petang dgn teh panas...yummmm...

Tuesday, November 18, 2008

Jom belajar baca....

Tadi gi jengok blog Sasha...ada n3 pasal web ni...



bila buka tengok...bagus...sesuai utk anak2 kita belajar membaca...
tak sabar nak tunjuk Iman dan Ismail ni...
bagi Iman terutamanya...sesuailah sangat coz dia cepat boring dan slow sikit bab membaca ni...

Sekarang kat M'sia tengah cuti sekolah...
ini blh jadi satu aktiviti diaorg juga....kan?

lagi tag nrina....

Tag dr nrina...dah berkurun perap...ni pun ada lagi satu...sori ye nrina...



1. Name one person who made you laugh last night.

anak2...Isa terutamanya...


2. What were you doing at 0800?

Pukul 8 pagi tadi...siapkan anak2 nak ke sekolah....


3. What were you doing 30 minutes ago?

Mandikan Sumaiyyah dan Isa....


4. What happened to you in 2006?

Akhir bulan 6 dtg Adelaide ni...


5. What was the last thing you said out loud?

Iman...bas dah datang...!


6. How many beverages did you have today?

banyak ...

7. What color is your hairbrush?

hitam


8. What was the last thing you paid for?

entahlah...dah tak ingat... selalunya hubby yg bayar...


9. Where were you last night?

kat rumah...


10. What color is your front door?

warna krim...



11. Where do you keep your change?

kat beg kecil...kadang2 poket


12. What’s the weather like today?

mendung...

13. What’s the best ice-cream flavor?

cokelat dan vanila...


14. What excites you?

hmm...buat kerja rumah ler agaknye hehe...


15. Do you want to cut your hair?

rahsia

16. Are you over the age of 25?

yap


17. Do you talk a lot?

tengok keadaan dan suasana...

18. Do you watch the O.C.?

samalah apa O>C tu...hihihi...


19. Do you know anyone named Steven?

tak...


20. Do you make up your own words?

ntah ler... takde kot...


21. Are you a jealous person?

bertempatlah...


22. Name a friend whose name starts with the letter ‘A’.

azy...anita...aniza..


23. Name a friend whose name starts with the letter ‘K’.

Khairiah...

24. Who’s the first person on your received call list?

hubbylah..


25. What does the last text message you received say?

takde..h/p dah KO../


26. Do you chew on your straw?

dulu2 biasalah...

27. Do you have curly hair?

rahsia hihihi...

28. Where’s the next place you’re going to?

dapur...berkemas dan masak lunch

29. Who’s the rudest person in your life?

entah le....


30. What the last thing that you ate?

kue tiaw goreng

31. Will you get married in the future?

dah kahwin dah...


32. What’s the best movie you’ve seen in the past 2 weeks?last??

tak ingatlah...cerita lawak...

33. Is there anyone you like right now?

hubby....


34. When was the last time you did the dishes?

baru tadi...

35. Are you currently depressed?

tak..


36. Did you cry today?

tak


37. Why did you answer and post this?

tak nak hampakan nrina yg bagi tugasan ni...hihihi...

38. Tag 5 people who would do this survey

taknak tag sapa2....tag ni dah perap lama dah....

Monday, November 17, 2008

Picnic kat West Lake

Berkelah pada hari Sabtu hari tu...ramai2...kebetulan hari tu cuaca agak sejuk dan berangin pada sebelah petang jadi tak berapa seronoklah sejuuukkkk....
Senpat duk sekejap je...lepas makan ...Isa dan start batuk2...makin lama makin teruk...so kami sekeluarga balik awal coz takut Isa melarat...nanti semput lagi...
Balik tu terus bagi ubat...malamnya pun dia tak berapa tido....hingga hari ni masih bersisa lagi batuk dia....
Hari Ahad tu ada kawan ajak pergi zoo ....Gorge Wildlife Park...takdptlah ikut...lain kalilah nampaknya...
Bekal utk picnic hari tu saya bawa Pau Goreng dan Mee Taiwan....
Jom layan gambar2 yg sempat ambil...


masa ni Isa dah batuk agak teruk...pergi panggil bapak nak ajak balik...
berbungkus....


Sumaiyyah pun sejuk....biasalah berkepit...


aktiviti kaum bapa...memancing...
tapi my hubby taklah...tak minat katanya...hihihi...


masing2 dgn pancing...


budak perempuan pun ada yg mancing....


excited budak2 duk nengok hasil pancing...



Kaum ibu biasalah..borak2 lepas makan...



Iman dan Ismail main kat gigi air dgn Udin dan kawan2 lain


Rumah tepi tasik...tempat org kaya2lah kot...



ni pulak dah lari tajuk...buku beli kat sunday market semalam...20 c sebuah...
tak dpt pergi zoo...habiskan masa kat sunday market....