Salam, dah masuk 5 hari kita berpuasa ye..macamana? Ada peningkatan iman dan amal kita?...Harap2 gitulah ye...
Alhamdulillah berbuka semalam sempat masak nasi tomato dan rojak tepung. Air biasalah, teh panas je sebab cuaca kat sini kembali sejuk...dua hari ni asyik hujan dan berangin je. Semalam Sumaiyyah tak ke sekolah sebab ibu dia malas nak meredah hujan nak hantar dia. Iman pun tak ke sekolah sebab batuk, dah 3 hari dah...Tapi petang tu, kena juga redah hujan ambil Ismail. Hubby pula dah makin sibuk dengan tesis dan jurnal...dan hari ni, Isa pun tiba2 demam pagi tadi, harap tak berlarutan.
Nampak gayanya hari masak simple2 je kalau Isa meragam...
selamat berbuka dan berterawih semua...:)Nasi TomatoNasi tomato ni resepi choppy@myresipi.com tapi copy paste dr dapur Ijan nun di Finland. Makan dengan daging kandar Kakasma (resepi kat SINI)dan ayam teriyaki (resepi kat SINI). Terima kasih berkongsi resepi.
Bahan-bahan:
- 2 cawan beras basmati - guna beras jasmin je..
- 2 biji tomato-potong dadu
- 2 cawan air
- 1/2 cawan susu
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 helai daun pandan
- sedikit garam
- ## Bahan tumis ##
- 2 sudu mentega/ minyak sapi
- 2cm kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji buah pelaga
- 2 ulas bawang putih-hiris
- 1/4 bawang besar dihiris
- ## Hiasan ##
- Bawang goreng
- Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
- Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam.
- Masaklah nasi macam biasa. Kite pindahkan ke periuk letrik & msk cam besa.
- Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.
Rojak Tepung.
Rojak tepung ni resepi
Hana...tak banyak bahan2nya pun...tapi alhamdulillah kenyang. terima kasih
Hana ye...
Bahan-bahanUTK KUAH10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
tempe goreng - hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
kangkung celur (optional)
taugeh celur (jika suka)
telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara- UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
- blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
- masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
- pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
- bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
- UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
- dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
- perap adunan selama 1 jam.
- panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
- CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)