Monday, November 9, 2009

Strawberry picking dan muffin strawberry

Sabtu(7/11) hari tu kami pergi strawberry picking kat Beerenberg Farm,Hahndorf. Taklah jauh sangat pun dr Adelaide. Nama beerenberg kawan2 biasa dengar kot..byk keluarkan produk2 jem.


kena bayar dulu sebelum masuk....


petik abg...jgn tak petik....


cuaca agak panas...merah padam muka Isa. Tengok batas2 strawberry tu tersusun kemas je....


dah penat petik...rehat kat bawah pokok..


inilah hasil kami...dekat 3kg. Satu famili memang suka strawberry...


nak pergi bayar dah...

beratur nak bayar...sempat sambar satu fridge magnet utk kenangan....


antara produk beerenberg...


rehat lg kat podok tepi kedai...sambil mkn2 bekal. dan stawberry.




Hari Ahadnya sy guna stawbeery tu utk buat muffin. Ikut resepi Strawberry Choc. Chips Muffin yani@myresipi. tapi sy tak letak choc. chips sbb takde..nak beli pun hari Ahad kedai pukul 11 baru buka...

sedap!! Kak Ain dan Kak Nor pun dah buat ni...terima kasih berkongsi resepi....


yummy! bawa bekal pergi beach.... begitulah kami bila cuaca panas je hampir tiap2 minngu pergi beach...nak tengok gambar blh klik SINI.

12 comments:

ain said...

bestnya petik strawberry!!! mau kenyang masuk perut je dulu.hehehe

psst...sdp kan sberry muffin tu???

zureen @ mama said...

Bestnya dapat petik buah strawberry dari pokok..

[-suziey-] said...

syioknya la bole petik stoberi..murah jek..kalu kt sini cameron je la tptnya..mahal plak tu..

cHeRyNa PiReS said...

sha petik strawberry cameron highland jee..huhu...

bestnye tgk nieh. sha kalau tgk gambo org2 yang jauh, inilah benda yg paling sha suka. tgk diorg petik buah. geram!!! tp nak wat camne..sini petik buah jambu jelah. itupon kalau ada:)

ima said...

salam suzi...wah bestnya petik strawberry...budak2 suka sgt strawberry ni..tambah2 kalau dpt petik sendiri...

Tirana said...

Cantik dan segar strawberry...Fresh dari pokok tentu rasanya pun sedap. Di Malaysia ni kena ke Cameron Highland la kalau nak strawberry picking..

mother of two said...

dah lama teringin nak petik live strawbery, petik di carefour ajer..selalunya:)

Sasha said...

waaah! mesti sedap strawberry Australia... dah lama x mkn yg fresh... Buat muffin... fulamak sure terangkat!

Mrs.AZAMIEDA said...

salam..kak suzi..
actually saye baru je follow blog akak..sy suke bce n3x2 akak..saye ade terbace tag yg akak cter pasal kisah sedih akak..menitis air mata saye sbb sy terbayang ape yg saye dah lalui..saye baru kawin bulan 5 baru nie...a few week later saye dapat tau saye prgnant...mmg rase x ready...tp hepi sgt2..maklum la x dijangka....bile da nak masuk 3 bulan dc ckp baby saye da x de heart beat..saye di referkan ke hospital ipoh jugak...dc 2 pun ckp tggu janin 2 kuar sendiri..at that time saye berharap yg baby saye pun akan selamat...dok dlm semmgu saye sakit perut...rase mcm nak buang air besar..darah kuar bnyk sgt...lepas opah saye jampi air and saye minum trus janin 2 keluar...mase 2 tuhan je yg tau mcm mane sedihnye saye..rase besalah kat hubby...nasib baik hubby bnyk membantu mase saye berpantang...mklm la mase 2 bulan puase baru2 nie....sampai sekarang saye rase sedih bile tgk org lain prgnant....

Tie said...

Uwaaaa.........teringin nak petik dan telan strawberry segar2 tu...

Suzi said...

kak ain, zureen, suziey,ima
memang best dpt petik sendiri...blh pilih yg elok2 je hihihi

sha, buah jambu pun sedap...lama tak mkn buah jambu...

tirana,
sy blm pernah petik strawberry yg kat Cameron Highland tu...tapi rasanya strawberry kat sini lg manis..

shiela,
tu lg senang...tak payah berpanas hihihi...

shasa,
trylah buat muffin ...sedap...

iedaz,
byk2 bersabar dan berdoa moga Allah bg ketabahan...akak dulu pun sama lg2 ada kwn yg sama2 mengandung sekali..sedih je tengok dia dpt terus mengandung. tapi alhamdulillah rezeki akak mengandung lg agak cepat...terubat sedih tu...

kak tie,
meh sini...sy bawa pergi sana hihihi..

ratna said...

bestnya dpt petik sendiri.. bole pilih yg besar.. yg kecik.. yg merahhh menyala.. seronok la.. saya suka benda2 mcm ni..tp saya tak suka mkn strawberri.. ha ha ha ha..