Thursday, November 12, 2009

Puding....puding...

Salam semua....dah hampir seminggu Adelaide alami kepanasan...semalam sampai 39C...huhuhu...panassssnya rasa tak lalu nak keluar rumah...dan Sumaiyyah pun dah beberapa hari tak pergi kindy sbb ibu dia tak sanggup meredah kepanasan tengahari nak hantar dia..keisan dia tapi lg kesian tengok dia menangis tahan panas kat luar tu...Iman dan Ismail ke sekolah seperti biasa sebab my hubby blh hantar pepagi tu...lg pun masa tu cuaca masih ok. Balik pulak ada kawan yg tolong ambil...alhamdulillah, terima kasih ye Liza. Panas ni dijangka berpanjangan sampai awal minggu depan...ni belum summer lg ni...masyaAllah panas dunia mcm ni dah terasa perit mcm mana kat akhirat nanti....

Bila dah panas tu sedpalah makan jelly, atau puding..aikrim ke...kan??



Puding buah peach ni buat hari selasa hari tu...resepi asalnya Puding Susu Buah-buahan dr Kak Jun@Myresipi. Sy letak buah peach je sbb tu yg je yg ada....susu cair pulak sy tukar dgn susu segar dan serbuk agar yg sy ada pun hanya 7 gm(sepeket) terpaksalah buat ubah suai sikit...nasib baik menjadi....Terima kasih Kak Jun berkongsi resepi. Nanti boleh buat lagi...sebab sedap dan anak suka. Kat bawah ni resepi asal dr Kak Jun.

Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

  • 1 paket serbuk agar2 (11gm)
  • 2 biji telur
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 2-3 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin fruit cocktail

Cara-cara

  1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
  2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
  3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
  4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.

sampai je kat rumah dlm pukul 3.15 PMterus jamu anak2 dgn puding ni...sbb tahu diaorg tengah kepanasan...sekejap je licin, nasib baik ada simpan utk my hubby sikit....



Ni pulak buat semalam...habiskan agar kering yg ada...resepi main agak2 je...


letak cincau...mcm sirap bandung bercincau...nyaman tekak......

16 comments:

blogresipi said...

Salam kak suzi...lama tk menjenguk akak ni..akak dan family sihat? geram tgk puding akak tue.. dua2 pon nampak best sangat..

Tie said...

Ho ho ho.... semuanya sedap je...

ain said...

kat sini pulak madang hujan memanjang! sampai baju tak kering2.

puding koktail tu ada dlm waiting list akak. tak tau le bila nak buat. mcm2 yg nak di masak...masak tak gak.hehe

ratna said...

bole dicuba ni..saya ni tak abis2 la kata nak cuba..nak cuba.. tp tak gak cuba2..

indahhouse said...

Salam kak Suzi,
cuaca panas kak? bagus makan cincau. buat air cincau amat elok untuk hilangkan panas badan.lagi lagi puding nih...yummy

ima said...

salam suzi...panasnya kak sana..sesuailah makan puding...kat sini pulak asik ujan je,nak buat pudng pun tertangguh2...hihihi

cHeRyNa PiReS said...

sha ingatkan kak suzi nak pakai buah peach betul! mesti banyak buah time summer kan kak suzi?

* kak suzi, sha nak ngadu. tadi peking duck sha yang ada 13k servings dah ilang. sebab dia gi hidangkan kat counter yang sama dengan tpt sha hidangkan crab. sekarang sha takde food langsung. huwaaaaaaaaaaaa...!!!

nekPP said...

panas tahap gaban tu suzi!! hehe..
tapi xleh laa lawan kat middle east suzi oiii...mau terbakar mcm udang!!
sabarrr sabarrrrrrrrrrrrr ;))

nak cilok resepi masuk dlm buku resepi nekpp yerk..mohon halal!
tnx xoxoxooo..

take care! bykn minum air taww!!!

dina said...

panasnya kat sana kak... tapi memang sedap panas2 pekena puding yang sejuk dan nyaman...

zureen @ mama said...

Dua-dua jenis puding nampak sedap...

Chik Mi said...

suzi cedapnya puding,anak2 akak tah gheti nak makan ibunya aje yg suke camne tu ,makan kat sini dah lah ye

Mak Su said...

puding peach tu sedap banget nampaknya

Mrs.AZAMIEDA said...

salam kak suzi..
sdp nmpk puding akak..
kalo bua peach ganti ngan nata de coco laici 2 boleh x?

Kamsiah said...

sedapnyerrr..makan sejuk2 kan..

Suzi said...

salam ijan,
akak pun dah slow sikit jalan2 ke blog kwn2..:)
cuaca kat sini panas ...pudinglah yg sedap...

kak tie,
ho ho ho...bunyi mcm santa calus je hihihihi...

kak ain,
sy pun dah lama masuk list tapi baru je terlaksana nak buat...faktor cuacalah ni...

ratna,
takpe...azam dah ada...satu hari akan buat juga tu...

nurindah,
betul tu...lg2 panas kat sini...panas kering dan perit...

kak ima...tulah, faktor cuaca pun blh pengaruhi apa menu harian kita..kan?

Suzi said...

sha, buah peach betul baru je mula jual...masih mahal nanti summer baru banyak dan murah.
tapi selaunya kalau beli buah segar...tak sempat nak buat lain...habis dimakan camtu je...anak2 akak suka buah2 ni...


nekPP, panasssss....ni baru spring ...summer nanti lg teruk.
cilok je nekpp, kita sama2 kongsi...

dina,
panas je akak teringat ABC...uwaaaa!!

zureen,
memang sedap terutama time panas2 ni...

kak mimi,
jemput2 makan kat sini je...hhihihi

maksu,
memang sedap...kalau maksu duk sebelah rumah sy dah lama sy hulur hihihi

iedaz,
boleh aje rasanya...trylah...mana tahu dpt menambat hati hubby.

kamsiah,
betul...betul...