Thursday, February 18, 2010

Sedikit cerita....

Salam semua, lamanya dan update blog ni...blog kawan2 pun dah lama tak ziarah. Rindu memang rindu api macam tak ada kesempatan je nak buat tu semua...sibuk memanjang. Tak tahulah apa yg sibuk. Mungkin juga belum dapat adjustkan diri dengan rutin2 seharian sekarang. Tapi rutin tak banyak berubah pun....mmmm.

Anak-anak masih lg terbawa2 budaya sekolah dr Adelaide...dia org selalu cakap tak seronok bersekolah kat sini. Alasannya sbb takde masa pun utk bermain lepas makan masa rehat hahahaha...dah tu pagi2 dah kena bangun pergi sekolah. Mujahadah betul nak kejutkan dan siapkan diaorg ke sekolah pagi2...Bag pun berat. Ismail selalu seret je bag dia...Tapi alhamdulillah diaorg dah makin faham cakap melayu dah dah boleh sikit cakap melayu tapi nada macam upin dan ipin cakap. Ayat pun macam ayat dalam buku. Kelakar pun ada. Selalu je tersalah guna perkataan dan salah sebut. Nak ckp 'padan muka' jadi 'panas muka'. Pernah smail ckp, 'saya lembu'....agak2nya kawan2 dia kenakan dia kot hihihi...Takpelah perlahan-lahan. Antara adik beradik diaorg masih ckp English. Bagus juga takut nanti hilang pulak...sayang.

Mungkin ada yg masih ingat dulu sy ada cerita yg mak sy sakit, alhamdulillah Allah bg sy peluang khidmat utk ibu sy. Sekarang mak dan adik yg bongsu ada kat rumah sy ni. Keadaan mak makin elok walau tak baik sepenuhnya. Dah boleh berjalan dan uruskan diri sendiri, alhamdulillah.

Paling best bila dah balik malaysia ni ialah bab makan...hihihi...tapi terkejut juga dengan kenaikan harga2 barang. Terasa sangat....

Banyak cerita tapi tak tahu mcm mana nak cerita. Ada juga try resepi2 baru. Nantilah sy update.

Layan gambar masa kami kat masjid UTP bagi ikan makan...beriadah kat UTP dah jadi aktiviti mingguan kami. UTP dah makin cantik sekarang....


ikan-ikan yg besar...kecil pun ada juga...


jangan masuk mulut ye Isa....


dengan RM 1 dapat seplastik makan ikan...kekenyangan ikan2 tu semua...apa taknya kami je dah 4 plastik....


Ismail dan adik sy yg kat UUM...balik cuti raya cina...

masjid UTP masa lepas maghrib...


13 comments:

ima said...

salam suzi...oklah tu,lama2 nanti dapatlah anak2 suzi menguasai bahasa melayu tu...kena ambil masa...memang betul tu suzi,bag sekolah memang berat...kadang2 tak terangkat oleh kak ima sendiri...huhu kesian anak2.

Alhamdulillah mak suzi dah semakin sihat...dibawah jagaan suzi moga dia bertambah2 sihat..

mummyseri said...

Salam kak suzi..
harap akak sihat sekeluarga kat sana yek:)alhamdulillah mak akak pon dan sihat yek..kelakar jugek bace cite anak2 akak ni..yelah kak lama lama nanti makin biasalah dorang tu..yelah kak harap dptlah kekalkan speaking tu kan..

Deliah's Deli said...

salam suzi,seronok dpt dgr berita drp suzi.jgn risau sgt,insyaallah 3-6 months semuanya akan ikut rutin biasa.alhamdullilah mak suzi smkn sihat.ok,take care! :)

zureen @ mama said...

Seronok dapat baca entri terkini daripada Kak Suzi..

Harap mak Kak Suzi akan bertambah sihat..

ct_as said...

Salam kak Suzi... Semoga semuanya bertambah baik..

aliadijamina said...

Welcome back Kak Suzi...

ain said...

salam su...biasalah su, mula2 ni mmg lah anak2 su susah naka sesuaikan diri ngan suasan baru ni, Insyaallah lama2 nanati, mesti deyrang happy kat sini. tp betullah, beg2 sek kat msia ni berat2 belaka. akak yg tak sek ni pun, meroyan bila angkat beg wani.hihi

doakan semoga ibu su cpt sembuh!!!

mother of two said...

salam kak suzi.. semoga sihat2 selalu..mesti kak suzi masak sedap2 kali niekan...ahakss... harap anak2 akak akan cepat membiasakan diri dgn keadaan persekitaran..dan harap dpt jumpa kak suzi juga satu hari nanti:)

salam ceria,
shiela dubai uae

Mak Su said...

sian kat anak2 suzi. anak2 buah maksu dulu ada gaks balik dari NY, tapi tak lama dok KL, sbb bapak dia kena posting pulak lagi ke tempat lain. skrg balik semula ke malaysia, bapak dia hantar sekolah international sbb tak boleh paham silabus sekolah malaysia, kata anak2nya.... anyway, good luck to your little ones.

alhamdulillah dgn khabar terbaru mak suzi

FarHa said...

salamm kaksuzi..heeh dah lama sy tak menjenguk blog akk...hemm satu ag selalu je bc cume tak komen hehe...suke baca kisah akk2 kat sana...

dah balik mesia kan?? akk menetap kat mane ek?..

hhe tang anak2 tu lama die biasa laa belajo kat sini..tp kalo leh jgn bg ilang speking tu...bertuah anak2 akk kecik2 dah pandai speaking..

per pon semoga akk n famlily akk bhgia selalu...

cik dila said...

salam, kak suzi..lama dah tak mendengar kabar dr akak..
insyaallah anak2 nti boleh biasekan diri kt sini...kelakar plk dgr diorng tersilap2 kata tu kan..hehe

ok,moga happy2 slalu...

Suzi said...

tq kawan2...amin.

NekPP said...

sama gan anak2 nekpp suu..:(