Tuesday, October 13, 2009

Nasi Minyak Jus Oren

Dah lama nasi minyak duk dlm list utk dicuba. Semalam cuba ...ok. Sedap! Paling sesuai bagi sesiapa yg ada anak yg tak blh makan makanan berunsur susu....ramai juga kat Aussie ni mcm tu. Kami makan nasi ni dengan kurma daging, acar timun dan papadam.
Resepi ni dr dapur Ros Tokyo. Akak copy-paste ye ros...tq!!


Bahan-bahan
( untuk menumis)
  • 2 camca besar minyak masak klu guna minyak sapi lagi wangi
  • 2 camca besar mentega atau marjerin
A
  • 1 biji bawang besar, dicincang halus
  • 2ulas bawang putih, dicincang halus
  • 2 cm halia, dicincang
  • 4 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kelopak bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga, dititik
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 cawan jus orange


  • 500 gm beras biasa atau beras jasmine atau beras basmathi, basuh & tuskan
  • 3 camca teh Serbuk Pati Ayam MAGGI atau satu kiub pati ayam maggi
  • 1 ikat daun pandan

B

  • ¼ cawan bawang goreng
  • ¼ cawan kismis
  • 1 biji hirisan cili merah
  • daun pudina

Cara Menyediakan:

  1. Panaskan minyak dan mentega tumis bahan A hingga wangi.
  2. Masukkan air, jus orange dan beras.
  3. Masukkan kiub pati maggi serta daun pandan dan masak nasi seperti biasa.
  4. Taburkan bahan B sebagai hiasan.

Note dr Ros: p/s- nasi tu ikut keperluan isi rumah ye dan sukatan air nye nanti ikut je kt rice cooker masing-masing, klu guna beras jasmine tu kurangkan sikit air nye ye. Selamat Mencuba.




NI pulak kuih manis utk kami berbuka semalam...onde onde keledek. main campak2 je. Sama mcm buat onde onde kentang juga.

11 comments:

dina said...

kak, first time saya dgr nasi minyak oren ni... nak try, nak try... mesti rasa best, tapi buleh tak ganti dengan lemon, saya lebih suka rasa lemon... hehhee... kak onde2 tu kalau keledek saya penah le makan, kentang...hehehe... tak penah, gile kentang... hehehe

Mak Su said...

saya amik resepi ini :)

mekasih bebanyak...

ima said...

yelah suzi..ima pun pertama kali dengar nasi minyak oren ni...betul2 sedap ke...nasi ni tak pakai susu mungkin rasanya kurang lemak...

apa2pun nasi ni lebih senang nak masak...bolehlah buat tukar selera makan hariankan..

ain said...

mesti ada rasa masam2 sikit ekh su!! tak lah muak sgt kan..???

Tie said...

Err ...tak tahu la pulak. Nanti boleh la cuba. Mekasih Suzi...idea baru ni, hehe..

blogresipi said...

Kite terliur tgk onde onde keledek tu kak Suzi... tak pernah try lagi la yg buh keledek nie :)

cHeRyNa PiReS said...

tgh dok bayangkan rasanya kak suzi, sbb sha dok bayangkan twister yang macam peelfresh tuh....uish...

FiDa@aMiDa said...

salam kak suzie

1st time nampak nasi cam ni..menarik ni harus ku cuba...jus oren ni jus cordial ker atau jus air gas tu atau jus fresh orange dlm kotak tu?

zureen @ mama said...

lain dari yg lain ni..sbb ada bubuh jus oren..

Suzi said...

dina,
nasi tu takdelah rasa oren...mcm nasi minyak biasa gak...
trylah buat onde2 kentang lak..best gak...

maksu,
no worries.

ima,
trylah buat. bg saya sedap...

kak ain,
takde rasa masam pun...tapi kaler dia cantik..takyah letak pewarna

kak tie,
sy pun ambil resepi dr ros ni...kredit utk ros.

ijan,
nanti dah 'sihat' buat ok. sedap tau!

sha,
jgn risau...rasa dia mcm nasi minyak biasa gak...takde rasa masam. trylah buat.

fida,
akak guna jus dr buah oren...blh je guna jus oren dr kotak tu...kordial mcm sunquick pun blh...tambah air sikit.

zureen,
trylah buat.

Deliah's Deli said...

tema oren ke....nasi oren, onde2 pun oren ;)