Lauk lunch dan dinner semalam. Sedap. Anak-anak ratah je ayam ni... Resepi ceduk dr dapur Hana. TQ berkongsi resepi....Bahan-bahan
- 8-10  ketul kepak ayam - sy guna semua bahagian ayam. tapi yg posing peha je hehehe...
 - 4cm halia - parut
 - 4 ulas bawang putih - parut
 - 1 sudu besar madu - leh add
 - 1 sudu besar gula perang - hana x ltk tp lebihkan madu
 - 1 sudu kecil blackpepper
 - 1 sudu besar kicap pekat
 - 1 sudu besar sos tiram
 - 2 ½ sudu besar mayonis
 - Butter@minyak zaitun@minyak masak
 - garam
 
- Basuh bersih kepak ayam. Ketepikan.
 - Gaul kepak ayam dengan semua bahan kecuali minyak zaitun@butter. Perap 4jam atau lebih. Seeloknyer semalaman.
 - Panaskan oven suhu 180. Alaskan loyang dengan aluminium foil.
 - Susun kepak ayam dan renjis2kan dengan minyak zaitun atau letak sedikit butter di atas ayam.
 - Bakar selama 45min-1jam atau hingga keperangan.
 



4 comments:
meliurkan... ahhaksss
kecur airliur dibuatnya... 4 ketul tu pun kakchik boleh habiskan.
hi kak lama tak jenguk resepi akak.. kekekekek sejak balik msia ni jarang tengok update resepi kekekeke
salam suzi :) rasenyr kalau kepak jer anak2 x puas makan..biasanyr diaorg suka drumstick atau drummmet kan...ermmmm, sedap3x!
Post a Comment