Semalam buat makan-makan sikit kat rumah. Menunya Nasi Ayam, pastri berlapis cream dan strawbery jam...dan jagung rebus. Masakan yang senang utk disediakan. Resepinya ikut selera famili kitaorg.
NASI AYAM
Bahan-bahan :
2 ekor ayam
4 tin beras
1 ulas bawang besar(dihiris)
5 ulas bawang putih(ketuk)
2 inci halia(ketuk)
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 kiub ayam
kicap cair
garam secukupnya
sedikit majerin
air untuk merebus ayam
Sayuran
Daun salad
timun
tomato
daun sup dan daun bawang
bawang goreng
Sos Cili
5 biji cili merah
2 ulas bawang putih
jus lemon
air rebusan ayam
sos tomato
garam dan gula secukupnya
Cara membuat
1. Rebuskan ayam dalam periuk besar supaya tenggelam dengan
halia, bawang putih, bawang besar, kulit kayu manis, bungalawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
2. Angkat dan toskan ayam.
3. Lumurkan kiub ayam pada ayam dan bakar dalam oven pada suhu 200'C sehingga masak. Nak goreng dalam minyak yg banyak pun boleh.
4. Masukkan beras dan air rebusan ayam berserta sedikit majerin dan garam secukupnya dalam periuk rice cooker dan masak seperti masak nasi biasa.
5. Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam,kiub ayam dan kentang( jika suka). Masak hingga mendidih.Tambah air jika perlu.Masukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng ke dalam mangkuk sup sebelum hidang.
6. Sediakan bahan untuk sos dan kisar.
7. Sayur dan ayam dipotong kecil.
8. Siap untuk dihidang dan seterusnya dimakan.....
halia, bawang putih, bawang besar, kulit kayu manis, bungalawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
2. Angkat dan toskan ayam.
3. Lumurkan kiub ayam pada ayam dan bakar dalam oven pada suhu 200'C sehingga masak. Nak goreng dalam minyak yg banyak pun boleh.
4. Masukkan beras dan air rebusan ayam berserta sedikit majerin dan garam secukupnya dalam periuk rice cooker dan masak seperti masak nasi biasa.
5. Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam,kiub ayam dan kentang( jika suka). Masak hingga mendidih.Tambah air jika perlu.Masukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng ke dalam mangkuk sup sebelum hidang.
6. Sediakan bahan untuk sos dan kisar.
7. Sayur dan ayam dipotong kecil.
8. Siap untuk dihidang dan seterusnya dimakan.....
PASTRI BERLAPIS CREAM DAM STRAWBERY JAM
Resepi ni dapat idea dari buku masakan yg dah berabuk sebab dah lama tak buka.
Bahan-bahan:
1 peket puff pastri segera (ada 6 keping)
150 ml Whipping cream
100 ml Strawbery jam
1 biji telur
Cara membuat:
1. Panaskan oven 200 C
2. Alas dulang pembakar dengan baking paper.
3. Letak sekeping pastri dan sapukan telur.Tutup dengan sekeping lagi pastri dan sapukan telur diatasnya.
4. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga perang keemasan.
5. Ulang langkah 3 dan 4 sehingga patri habis.
6. Dah masak keluarkan dan sejukkan.
7. Pukul whippping cream hingga 'soft peak form'.
8. Potong pastri yg dah sejuk tadi ikut selera masing-masing.
9.Ambil sekeping pastri tersebut dan letakkan cream serta jam diatasnya dan tutup dengan sekeping lagi pastri. Macam burger gitu...
2. Alas dulang pembakar dengan baking paper.
3. Letak sekeping pastri dan sapukan telur.Tutup dengan sekeping lagi pastri dan sapukan telur diatasnya.
4. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga perang keemasan.
5. Ulang langkah 3 dan 4 sehingga patri habis.
6. Dah masak keluarkan dan sejukkan.
7. Pukul whippping cream hingga 'soft peak form'.
8. Potong pastri yg dah sejuk tadi ikut selera masing-masing.
9.Ambil sekeping pastri tersebut dan letakkan cream serta jam diatasnya dan tutup dengan sekeping lagi pastri. Macam burger gitu...
No comments:
Post a Comment